Home » България » Ето защо не искам да живея в България
Ето защо не искам да живея в България

Ето защо не искам да живея в България

Когато обаче вземаш решения и ако имаш поне малко мозък в главата, преценяваш и какви са минусите.

Дори да оставим настрана как точно ще се определя кой е емигрант от Татковината и защо той, а не останалите в България и плащащи данъци да бъдат поощрени още, само през последната седмица излязоха поредните много големи минуси, които само подчертават каква е основната пречка за нормален (не смея дори да кажа добър) живот в България – управлението!

Първо – в събота, 18 януари, премиерът и лидер на ГЕРБ  Бойко Борисов, управляващ в България почти 10 години, свика извънредно заседание на правителството заради факта, че Перник остана без вода! Още преди срещата имаше официални признания как при сегашното темпо на черпене на вода много по-големите проблеми т.е. липса на вода чукат на вратата, а малко след това кметът на Перник Станислав Владимиров предупреди, че само след 10 дни в язовир „Студена“ ще остане само мъртъв обем! Икономическият министър завиши срока до месец, но е ясно, че проблемът има нужда от спешно решение.

Отвсякъде спешна ситуация и уж беше взето решение да се пусне вода за Перник от язовир „Белмекен“. Да, ама не – 6 дни по-късно Столична община още чака фактическото официално предложение от правителството това да стане. Официално, с документи, с разчети, технически параметри дали ще издържи ВиК системата, със срок да се построи допълнителен водопровод при „Мало Бучино“.

Чака ли чака Михаля… И защо няма? Кой да ти каже, властта не ще.

За сметка на това през това време се занимава с хазарта и с брутален натиск чрез законови промени преразпределя едни пари оттам. Много пари! Управляващата коалиция стартира ДВА законопроекта, които си противоречат за най-важното – издаването на лицензи. Законопроектът на ГЕРБ, писан от финансовото министерство т.е. Владислав Горанов, предвижда промяна в структурата на Държавната комисия по хазарта и че издадените и действащи сега лицензи важат докато им изтече срока.

Законопроектът на Валери Симеонов, един от коалиционните партньори на ГЕРБ, предвижда всички лицензи на частни оператори да бъдат взети до три месеца след евентуално влизане в сила на законовата поправка и после да се дават лицензи само от Спортния тотализатор. В това обаче не влизат лицензи за игри като томбола, бинго, кено и техните развновидности – явно от тези не можеш да се разболееш от хазартна болест …

Три пъти в рамките на по-малко от денонощие Валери Симеонов беше питан какво ще стане с тези явно противоречащи си законопроекти и как така изобщо се внасят такива неща от уж коалиционни партньори! Първият път, малко след като официално излезе проектът на правителството, Симеонов обясни как като дойде законопроектът на кабинета в парламента, „тогава ще го мислим“. Около 2-3 часа по-късно, в телевизионна изява по bTV Симеонов си спести обяснение. Една нощ по-късно, рано сутринта днес (24 януари), пред Нова телевизия Симеонов продължи да казва как още не е чел законопроекта на правителството, но пък си говорил с вносителя Владислав Горанов?!?!?!

И накрая измисли, че неговият законопроект върви напред, защото бил с по-ограничен обхват от този на Горанов?! Значи по-ограниченият, а не по-всеобхватният законопроект е по-важен?!

Всеки, който може да чете, може и да свери какво пише в двата законопроекта за лицензите. В този на финансовото министерство т.е. правителството: „Издадените от Държавната комисия по хазарта лицензи запазват действието си до изтичане на срока им“ (Преходни и заключителни разпоредби, параграф 3). В този на Симеонов: „Лицензите за организиране на лотарийни игри, с изключение на томобила, бинго, кено и техните разновидности, които са издадени на лица, различни от Държавно предприятие „Български спортен тотализатор“, се прекратяват след изтичането на три месеца, считано от влизане на закона в сила“ (Преходни и заключителни разпоредби, параграф 5, ал. 1). Когато слушаш такива неща, можеш да заключиш само едно – за пореден път управляващите ни правят на маймуни!

За всичко, което има дори минимално значение за благоденствието на това общество. Тогава как да искаш да живееш в тази страна? Как ще искаш да останеш да живееш там, където първата мисъл на управляващите не е за благото на избирателите и това дори не се крие поне от кумова срама?

Автор: Ивайло Ачев

Източник: Актуално

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.