Водещите новини
Home » България » Ето в кои градове вече са в сила новите мерки срещу Covid-19
Ето в кои градове вече са в сила новите мерки срещу Covid-19

Ето в кои градове вече са в сила новите мерки срещу Covid-19

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Нови мерки срещу поредната ковид вълна вече влязоха в сила в някои областни градове, обобщи БНТ. Ето кои са те:

Плевен

Рекордът по брой заразени за 9.03. беше отчетен в Плевенска област. За изминалато денонощие положителните проби там са 154, а заболелите са 553 на 100 000 души население.

Какви мерки влизат в сила в Плевенска област?

-Задължителни маски на пазари, тържища и места, където се очаква струпване на хора.

-Болниците са задължени да отделят 15% от леглата си за Ковид-пациенти, а не 11%, както беше досега.

-Стоп на плановия прием и плановите операции

Кюстендил

Една от най-засегнатите от коронавируса области у нас – заразените са 538 на 100 000 души население. Местният щаб обаче отчита спад на броя хора, търсещи помощ в болницата. Вероятно това е и причината Щаба в Кюстендил да направи стъпка назад в мерките:

Заболеваемост: 496 на 100 000 души, но не числото е единственото, което тревожи Щаба в тази област.

„Това, което забелязваме като тенденция, като заболеваемост, е че новият британски щам, който е над 90% вече, преобладаващ в област Бургас, а и не само, свали възрастта. Боледуват по-млади хора. Наново линейките започнаха да влизат във вашите обективи и започнаха да пълнят болниците“, каза д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ-Бургас.

От днес Бургаска област взима нови по-сериозни мерки:

-Маските на открито стават задължителни.

-Учениците от 5-ти до 12-ти клас преминават на онлайн обучение.

-Разкриват се допълнителни легла в Ковид-отделенията.

Шумен

Мрачен рекорд за местната болница, която се грижи за 197 болни от COVID-19. Заболеваемостта в тази област достигна 456 на 100 000 души. Последваха и по-строги мерки:

-Онлайн обучение за учениците от 5-ти до 12-ти клас.

-Заведенията работят до 22 часа.

-По-строги мерки в магазините.

„Да ги принудим да направят такава организация, че да пускат клиенти в магазина само с количка, а броят на количките да бъдат ограничени като бройка, така че да не надвишават определения лимит в заповедта на министъра на здравеопазването за отстояние между хората“, каза областният управител на Шумен проф. Стефан Желев.

Сливен

Наплив от новозаразени във Военната болница в града. Местата там са изчерпани. 333 заболели на 100 000 души.

Отменен е плановият прием и плановите операции във всички болници в областта, с изключение на болницата за рехабилитация в Котел, както и дейностите по ражданията в болничните заведения.

Ямбол

И тази област е оцветена в червено заради заразата. Заболеваемостта е 298 на 100 души. Ковид реанимацията в МБАЛ „Свети Пантелеймон“ е с изчерпан капацитет.

Отменен е плановият прием, плановите операции и свижданията в болниците до 21.03.2021 г. От утре (10.03.2021г.) за една седмица пациенти с необходимост от спешна коремна хирургия, без симптоми за ковид инфекция ще бъдат пренасочвани от областната болница към частната клиника „Свети Йоан Рилски“.

Отменят повечето събития, предвидени в програмата на започващия в петък традиционен маскараден фестивал „Кукерландия“. В програмата остават присъствено или онлайн предимно изложби и възпроизвеждане на обичаи при които струпването на хора е ограничено.

Твоят коментар

About Натали Славова

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.