Home » България » Ето от къде идват дрехите втора употреба, които българите масово купуват!
Ето от къде идват дрехите втора употреба

Ето от къде идват дрехите втора употреба, които българите масово купуват!

Стари дрехи в добро състояние ще се събират у нас. За целта вече са поставени и  специални контейнери, разбра 365 Новини.

Инициативата е част от национална кампания на БЧК – до края на годината в Пловдив ще бъдат поставени още 100 такива контейнера, а в цялата страна те ще са около 1000. Таня Георгиева, директор на БЧК- Пловдив обясни, че „целта на  кампанията е създаването на бедствен резерв от дрехи и завивки, чрез които при наводнения, пожари и други катаклизми, веднага в първите часове и дни да можем да реагираме в помощ на тези хора“.

Любопитно е обаче, че дрехите, които българите си купуват от магазините за втора употреба, също идват от такива контейнери, само че от Западна Европа и САЩ. Тоест износваме изхвърлените дрехи на западноевропейците и американците.

От Националния съюз на вносителите и търговците на дрехи втора употреба в България разказват какъв е пътят на дрехите, които висят в много от българските гардероби:

„Дрехите втора употреба в България идват основно от Западна Европа и САЩ. Събирането им се извършва от специализирани в тази дейност фирми. За целите на събирането, те поставят специални контейнери, на които е обозначено, че са само за дрехи и обувки. Целта на контейнерите е да направят по-организиран и по-чист процеса на подмяна на дрехи в страните, където пазаруването и потреблението на дрехи е в пъти по-голямо на един човек, в сравнение с останалите страни.

Камиони на фирмите минават и изпразват контейнерите, след което извозват дрехите и обувките в складови бази.

Там те се дезинфекцират и подготвят за доставка за съответната страна. Дезинфекцията с Консолин Формацин спрей при температура 90°, за което се издава „Сертификат за обезпаразитяване“. Стоката се пакетира и се натоварва в камиони /контейнери за страната клиент. По-голямата част от стоката се продава в Европа и Русия а друга по-малка част в Африка.

Чрез продажбата на тази стока се финансират хуманитарни проекти в развиващите се страни.“

По данни на РИОКОЗ броят на магазините за дрехи втора употреба в страната е над 4000. Числеността на хората, които са ангажирани пряко и се трудят в този бранш,

е повече от 20 000 души. По данни в страната пък се внасят и обработват около 10 000 т. дрехи втора употреба всеки месец.

Бизнесът с дрехи втора употреба се разраства бързо у нас, което показва, че новите тоалети съвсем не са по джоба на всеки българин.

Остава въпросът кой ще поставя дрехи в българските контейнери, след като нашите идват от чуждестранни такива?

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.