Home » Свят » Ето как изглеждаха иранските жени, преди да им наденат бурките – уникални ретро кадри
Ето как изглеждаха иранските жени преди

Ето как изглеждаха иранските жени, преди да им наденат бурките – уникални ретро кадри

Свикнали сме да свързваме Иран с типичната за страната гледка – жени, кръстосващи улиците в типичното за страната черно облекло, припомня 365novini. Наистина, дамата, облечена в бурка , винаги привлича вниманието.

Но по-интересното тук е как са изглеждали момичетата, преди да ги облекат в черно от главата до петите. Предлагаме да разгледаме този въпрос по примера на иранските жени .

В интернет има информация, че до 60-70-те години на миналия век Иран е бил светска държава. Но след 50-60 години всичко се промени и сега това е Ислямска държава, в която е обичайно да се спазват всички забрани, предписани от Корана.

През 1941 г. на власт дойде Шах Мохамед Реза Пахлави, който уверено се опита да поведе страната си в западна посока. Следвайки избрания път, Иран се превърна в цивилизована държава, която във всичко се стремеше да се насочи към Съединените американски щати. По това време дори отношението към жените се промени, беше им позволено да се освободят от бурката и да носят разкриващи тялото дрехи.

Ето как изглеждаха иранските жени преди

Интересно! Иранските студенти външно не се различавали от тези, които учат на Запад. Освен това момичетата можели да говорят с мъже при равни условия. Било им позволено да избират собствения си съпруг и да уредят семейния живот по начина, по който искат.

Ето как изглеждаха иранските жени преди

Иранските жени излизали на улицата с непокрита глава, както и с гримирани очи и устни. Струва си да се отбележи, че те използвали козметика доста активно.

Естествено, освен отношението към жените, промените засягат и други области от живота. Тогава било позволено да се слуша рок и поп музика.

Момичетата заедно с мъжете започнали да носят панталони с ниски талии, да правят къси прически, а най-дръзките можели напълно да променят цвета на косата си.

Интересно! През 1978 г. в Иран се провежда конкурс за красота, в който участвали ирански момичета. Но тази година била последната за състезанието. На иранските жени не били отпуснати повече такива свободи.

Мъжете канили жените в кафенето, където те седели на една и съща маса, при това с непокрита глава. Сега това просто не е допустимо в страната. Да, момичетата могат да отидат в кафене с разрешение на съпруга си, но главата им трябва да бъде покрита с шал.

Ето как изглеждаха иранските жени преди

За да улеснят живота на момичетата по отношение на избора на рокли, в Иран редовно се появявали модни списания, където можело да видят какво е модерно в момента и да научат как да се гримират правилно.

Но жените не се радваха дълго на тази си свобода и през 1979 г. всички движения към демокрацията бяха обезсилени. От този момент държавата започва да се развива все повече и повече като строго ислямска. Всичко, което момичата имаха, сега е отдавна забранено за тях.

За да избегнат последствията от ислямската революция, много иранци напуснаха страната и заминаха да живеят в Америка или в Европа.

За останалите съществува единствено надеждата, че някога ще се завърнат тези отдавна забравени времена.

Източник: За Жената

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.