Водещите новини
Home » Здраве » Ето ги най-големите заблуди за женския цикъл, в които всички продължаваме да вярваме. Бъдете информирани
Ето ги най-големите заблуди за женския цикъл

Ето ги най-големите заблуди за женския цикъл, в които всички продължаваме да вярваме. Бъдете информирани

Всички имаме склонността да вярваме в различни истории, а митовете, в които още нашите баби са вярвали, се предават от поколение на поколение, въпреки, че съвременното ни общество е доста по-образовано.

Въпреки научния напредък в медицината и мненията на експерти, много жени все още продължават да вярват в някои широкоразпространени митове за женския цикъл.

Днес от 365 Новини решихме да ви представим най-разпространените заблуди за цикъла и истината, която всъщност стои зад тях:

Мит №1: Да имаш менструация всеки месец означава, че си плодовита

Редовната менструация е чудесен индикатор за плодовитост и означава, че имате овулация, но плодовитостта изисква много повече от това. За да сте плодовити, трябва да имате здрави яйцеклетки, матка и фалопиеви тръби. За съжаление това, че имате редовна менструация всеки месец не означава, че можете да забременеете, когато си поискате.

Мит №2: Не можете да забременеете по време на менструация

Това донякъде е вярно, но тъй като здравите сперматозоиди могат да останат в репродуктивната ви система в продължение на дни и цикълът варира, всъщност може да забременеете. Също така, не всяко вагинално кървене е менструално – някои жени получават минимално кървене, което се случва, когато са близо до овулацията.

дамски превръзки

Мит №3: Не трябва да пропускате менструален цикъл

Ако приемате противозачатъчни хапчета, менструалният цикъл може да „прескочи“ заради хормоните, които влияят на лигавицата на матката, пише Cosmopolitan. Ако не приемате противозачатъчни таблетки и менструацията ви прескочи месец или повече, не забравяйте да се консултирате с гинеколог.

Мит №4: Не трябва да спортувате или да плувате по време на менструация

В миналото се смяташе, че жените по време на менструация трябва да почиват и че всяка напрегната физическа активност може да доведе до повишено кървене и болка. Учените твърдят, че упражненията преди и по време на цикъла всъщност могат да помогнат за премахване на болката и намаляване на апетита към храната.

Мит №5: Предменструалният синдром е лъжа

Това не е вярно – предменструалният синдром е реален и възниква поради хормони, секретирани в периода след овулацията. Тези хормони причиняват умора, промени в настроението, болка в гърдите, безсъние и подуване на корема.

менструална болка

Мит №6: Тампонът може да се „изгуби“ във вагината ви

Този мит до голяма степен се основава на недостатъчни познания за анатомията на човешкото тяло и вагината. Шийката на матката пречи на тампона да проникне по-дълбоко, така че ако се случи злополука, можете да го премахнете с пръсти.

Мит №7: Страшната и непоносима болка е нормална

Това е болка, която ви парализира и ви пречи да станете от леглото и да изпълнявате ежедневните си задължения. Смята се, че болката по време на цикъла е нормална, но болезнената менструация може да бъде индикатор за друг проблем. Ето защо, ако имате ужасно непоносима менструация, не забравяйте да насрочите гинекологичен преглед.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.