Home » Топ новини » Ексклузивно: Финансовият министър Горанов обяви кога ще вдигне пенсиите
министър Горанов обяви кога ще вдигне пенсиите

Ексклузивно: Финансовият министър Горанов обяви кога ще вдигне пенсиите

При периодични ад хок решения за пенсионния модел по-скоро не може да се постигне благосъстояние. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов пред журналисти във връзка с бюджета за 2020 г. , научи 365novini

Бюджетът е балансиран и не само във фискалния смисъл, а в смисъла, че следва всички политики, които бяха заложени в началото на този мандат през 2017 г.

Това, от което най-много страдаме в определени публични политики е липсата на приемственост и последователност, което не дава възможност за постигане на дългосрочни цели като примерно целта за подобряване на качеството на средното образование и намаляване на неграмотността и връщането на децата в училище.

Нещо, което е възлова предпоставка за ограничаване на бедността в определени групи население“, каза още Горанов.

Той посочи,че приоритетите имат нужда от дългосрочна стратегия.

„Ако липсват съществени изненади в бюджета, за мен това е добра новина“, подчерта още Горанов.

Във връзка с идеите за преизчисляване на пенсиите, министърът на финансите раздели въпроса на две части.

„Първата част е свързан със самия пенсионен модел. Той е приет с консенсус и никой не го поставя под съмнение. Вторият аспект е дали чрез периодични ад хок решения по отношение на пенсионния модел може да се постигне благосъстояние.

Отговорът е по-скоро не. В този смисъл по-високи пенсии ще имат българските пенсионери, когато работещите българи имат по-високи доходи. Никаква друга формула не е работеща.

Другото е краткосрочно решение, граничещо с популизъм.

Това означава дестабилизиране на пенсионната система в краткосрочен период, формиране на огромни задължения, респективно на държавата и стигането до един момент в непродължителен срок, в който Слава Богу при наличието на валутен борд ще се наложи промяна на осигурителната тежест или осигуряване на размера на пенсиите.

Нека да си фокусираме върху увеличението на БВП и всички политики, които могат да доведат в тази посока и до увеличението на доходите. Пенсионната система така е измислена, че ако се получават високи доходи, ще се получават и високи пенсии“, допълни още Горанов.

Блиц

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.