Водещите новини
Home » България » Една баба обобщи цялата 2020: Умираме, ама Бойче ще ни оправи!
Една баба обобщи цялата 2020: Умираме ама Бойче ще ни оправи!

Една баба обобщи цялата 2020: Умираме, ама Бойче ще ни оправи!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Равносметката в края на годината е доста относително нещо. Управляващите изтъкват дълъг списък от успехи. Обикновено голяма част от тях критиците цитират като провал.

Ловки анализатори ще намерят аргументи и в двете посоки. От управляващите ще получат някаква изгода, от критиците – сарказъм. Изводите се люшкат от „Направихме много за хората“ до „Такъв позор историята не помни“.

Отново и двете страни са прави, защото властимащите и техните авери са хора и наистина са направили страшно много за себе си. И 10% от скандалите през годината са достатъчни, за да се докаже второто.

Да видим някои компоненти на 10-те процента.

И през 2020 България запази всички последни места в ЕС, свързани с качеството на живот. Най-бедни, най-болни, най-умиращи, най-корумпирани, най-неграмотни, най-застаряващи, най-много емигранти на глава от населението, най-малко инвестиции и т.н. докато ни свърши черната боичка…

Нито един член на кабинета и управляващата коалиция не е коментирал нито веднъж тази статистика. Престраши ли се някой журналист да зададе подобен въпрос – не се сещам за такъв – чуваме: Всичко е наследство от комунистите, ние/аз сме единствените антикомунисти. Универсално, дразнещо клише, което на всичкото отгоре не е вярно, защото над 60 на сто от гербаджиите са били членове на БКП, начело с вожда им Бойко Борисов.

Борисов: Строим магистрали, каквито никой досега не е строил.

Истината: Да, строят се, но адски бавно и адски некачествено. Останалите пътища ни отреждат поредното последно място по пътна мрежа в ЕС.

Правителството: Развиваме туризма, подпомагаме бранша по време на епидемията.

Истината: Подпомогнати са най-големите хотели, повечето от които са собственост на близки на властта хора. Малките и средните ресторантьори и хотелиери умират.

Томислав Дончев, вице-премиер: За е-правителство са нужни още 1,5 млр лева.

Истината: 16-та година слушаме обещания, които не се изпълняват. Очевидният хaoc c линeйки, бoлни, бoлници, медици, брoй лeглa, мeдикaмeнти, аптеки и вcички останали проблеми, задушаващи здрaвнaтa cиcтeмa, ce дължи нa липcвaщoтo eлeктрoннo прaвитeлcтвo. До момента обаче нищоправенето е погълнало над 2 млрд. лeвa.

Деница Сачева, социален министър: В областта на социалната политика правителството направи много и продължава да прави. Борисов: Увеличаваме заплати (предимно на чиновниците и политиците) и даваме по 50 лева на всеки пенсионер.

Истината: По изчисления на експерти ако през последните 10 години са били ограничени присвояванията на средства от европрограми и обществени поръчки с 40 на сто, то пенсиите и средната заплата са щели да бъдат 2-3 пъти по-високи. Това е 200-300 процента към сегашните. Вие си направете изводите.

Властта и главният прокурор в един глас: Съдебната система работи добре, борбата с корупцията и олигархията никога не е била на толкова високо ниво както сега.

Истината: България е последна сред страните от ЕС в Индекса за възприятие на корупцията на “Трансперънси интернешънъл”, отбелязват от Брюксел и изразяват очакване за по-сериозни резултати от делата за корупция по високите етажи на властта. Структурата и функционирането на Висшия съдебен съвет също пораждат загриженост, отчитат от ЕК. Главният прокурор играе решаваща роля в прокурорската колегия и в редица дейности на ВСС, което е тежък проблем, посочен отдавна и от Венецианската комисия.

Борисов: Някой е поставил банкноти в чекмеджето ми и ме е снимал като спя. Някоя „много хубава госпожа“… като Мата Хари. Прокуратурата: Прекратяваме разследването. Единствената хипотеза за извършено престъпление в случая, посочена от държавното обвинение, е свързана със свидетелски предположения, че „приобщените видеозапис и снимки отразяват специално аранжиран интериор с вещи, с цел представяне на определен негативен образ на министър-председателя на Република България Бойко Борисов“.

Истината: И Борисов, и прокуратурата, и служители от НСО знаят кой е снимал в премиерската спалня. Знаят също, че снимките ужасно наподобяват поведение на мафиотски бос и че подобен сюжет не е възможен за нито един управник на цивилизована държава. Към истината трябва да прибавим факта, че немалко българи вярват на обясненията на премиера, че снимките са манипулация, а милионите в чекмеджето са поставени от някого… Наистина ли вярват или са много прости – трудно е да се каже.

Властта: Протестите с искания за оставка на Бойко Борисов, Иван Гешев и цялото правителство са платени от Васил Божков и подбуждани от президента Румен Радев.

Истината: Няма нито едно доказателство за тези твърдения. Ако имаше поне едно, или половин дори, то отдавна щеше да показано с гръм и трясък в публичното пространство.

Тези примери са достатъчни за съставяне портрет на 2020.

Струва ви се прекалено мрачно? Ето ви нещо ведро от „Воля за власт“ на Ницше: Знам по.добре от всички останали, защо само човекът се смее. Защото само той страда толкова много, че му се е наложило да измисли смеха. Най-нещастното и меланхолично същество, в същото време е най-веселото.

Хей, същества многострадални, усмихнете се, краят се вижда – техният или нашият…

Имаме си обаче оптимист на годината – баба от Врачанско. Неотдавна тя заяви пред екип на Фрог нюз в репортаж за рубриката „България, каквато няма да я видите от джипката“: Умираме от мизерия, живеем на версия, ама Бойче ще ни оправи. Ще, ще – той ни оправя всички от години, с 200 ни оправя…

Бойче ще ни оправи – българският синоним на Стокхолмския синдром. Как да не изобретиш смеха…

Борис Петков

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.