Home » България » Другата събота, 3 юни е Черешова задушница! Ето какво НИКОГА не трябва да правите на този свят ден!
Другата събота 3 юни е Черешова задушница! Ето какво НИКОГА не трябва да правите на този свят ден!

Другата събота, 3 юни е Черешова задушница! Ето какво НИКОГА не трябва да правите на този свят ден!

Черешова задушница през 2023 година е на 3 юни.

Вселенска задушница се прави от всички православни църкви по света, а в България се нарича „Черешова“ по името на най-популярния плод в това време на годината. На този ден в храмовете се правят заупокойни свети литургии.

На този ден вярващите поменaват роднини, приятели, познати и близки, които са отишли ​​в другия свят. Не забравяйте да се помолите на Господа за упокой на душите им. Можете да направите това у дома или на църковна служба.

Какво да не се прави на този ден

Задушници са дните, в които трябва да почетете починалите.

Но църквата казва, че не можете да скърбите много. Да си спомняш не е да бъдеш тъжен. Всъщност според църковните канони душата е безсмъртна, което означава, че не е умряла, а просто се е преместила в друг свят.

Много хора смятат, че не можете да работите на Задушница, а само да скърбите. Според църквата това са суеверия.

На този ден се ходи на църква за поклонение. Чете се пространният молебен за упокоение на душите, който включва молитви, четения от Евангелието и апостолски текст.

Смята се, че на Задушница човек не може да отказва милостиня на хора в нужда. Необходимо е само да ги помолите да се молят за починалите.

Свещениците казват, че на Задушница е много по-важно да отидете в църквата, отколкото да посетите гробището. В крайна сметка е много по-важно за мъртвите да се помолим, отколкото да бъдат посещавани на гробището. И ако със сигурност няма да имате възможност да присъствате на служба, тогава трябва да се молите у дома.

Строго забранено е да се пият силни алкохолни напитки. Можете да пиете малко вино през този ден, но водката и всякакви концентрирани напитки са забранени.

Твоят коментар

About Natali Slavcheva

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.