Home » България » Доц. Мангъров: Няма и никога не е имало пик на Вируса! Мерките на Щаба са политически, а НЕ медицински!
Доц. Мангъров: Няма и никога не е имало пик на Вируса

Доц. Мангъров: Няма и никога не е имало пик на Вируса! Мерките на Щаба са политически, а НЕ медицински!

Не знаем какво се случва с тестването. Не сме наясно с правилата на играта. Броят на хората, които са действително болни е изключително малък и си остава непроменен.

Не съм сигурен, че има втора вълна на епидемията от коронавирус, но със сигурност наблюдаваме втори пик на паника. Мачът без рефер дава възможност на Щаба и Правителството за груби нарушения“.

Това каза днес в интeрвю за „Евроком“ инфекционистът доц. Атанас Мангъров.

Той попита кое налага един ден да се правят 1000 теста, а на следващия 3000. „Това са тестове, това не са хора. Когато тестове се правят сред хора, за които се знае, че са положителни, от направените тестове, ще излизат много положителни. Ако тестове обаче се правят сред хора, избрани на случаен принцип, новооткритите ще са много по-малко“, обясни той.

За играта с тестове доц. Мангъров посочи като пример граничния пункт Кулата, където за направени 31 000 теста са установени 100 заразени с Ковид-19, а това са 0.32 процента от изследваните. Той посочи, че този резултат видимо се различава от данните на Щаба.

„При Щаба ние не знаем правилата на играта и там няма рефер, който да свири. Когато няма рефер, обикновено има страховити манипулации и не се играе честно“, категоричен е лекарят.

Според инфекциониста не е имало никакво медицинско основание за затягането на мерките вчера. Той е категоричен, че от самото начало на т. нар. пандемия от коронавирус в България не е имало нито пик, нито спадове на заразата. Процентът на носителите на „Ковид-19″ си стои все един и същ“, каза доц. Мангъров.

„Броят на хората с коронавирус от самото начало до днес си е непроменен. Със сигурност обаче в момента наблюдаваме втори пик на паника. Мачът без рефер дава възможност на Правителството и Щаба за груби манипулации в цифрите и процентите, за груби нарушения“, заяви още той,

Ексклузивно пред телевизия Евроком доц. Атанас Мангъров отговори на Сибила Маринова от болницата във Велико Търново, която сезира Етичнатана комисия към БЛС с обвинения срещу доц. Мангъров.

„Вижда ми се много странно, нелепо и тъжно, че някой заради това, че не е съгласен с моето мнение, ме дава на етична комисия. Това трябва да е някакъв вид другарски съд“, сподели топ инфекционистът.

На въпроса дали високият брой на новозаразени се дължи на вчерашния протест, той отговори: „Професор Кантарджиев преди няколко седмици каза, че може да се протестира, но трябва да се прави тихо, за да няма заразени“, припомни с ирония думите на Кантарджиев той.

Доцентът би се съгласил да участва в публичен дебат с Щаба, както премиерът Борисов тази сутрин предложи, но при няколко условия:

„Аз и моите съмишленици считаме, че трябва да се проведе един разговор, в който да участват не само лекари, а и хора, които се занимават с икономика, финанси и политика. И на този дебат да се обсъдят всички медицински и немедицински проблеми, които причини епидемията от коронавируса.“

По неговите думи най-големият „грях“ на Щаба е, че не са представили обективно и достоверно случващото се в страната.

„Манипулацията и некоректното представяне на данните ме кара да мисля, че заразата се използва за други цели. За цели, които не са медицински. Аз не съм политик и не искам да коментирам“, каза той.

Попитан дали иска да кажа, че коронавирусът се използва за политически цели, Мангъров отговори лаконично: „Да. Не искам да влизам в детайли. Имам предположение, че с раздухването на напрежение покрай тази сравнително безобидна епидемия, с необоснованото затягане на мерки, Щаб и Правителство преследват не медицински, а политически цели“.

Пею Благов, Skandalno.net

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.