Home » България » Добра новина: Цената на тока падна двойно
Цената на тока падна двойно

Добра новина: Цената на тока падна двойно

Цените на петрола паднаха, след като коронавируса се развихри по света, научи 365novini.

Това беше една от добрите новини, но сега има и друга – срива се и цената на електрическата енергия. Това показват данните от Българската независима енергийна борса, но не само на нея, а и на други електрически борси в Европа.

Проучванията сочат, че цените на базовата енергия, постигнати на пазара „Ден напред“ през последната седмица се движат в порядъка между 43.29 лв./МВтч (в петък, 10 април) до 45.29 лв. (за днес, 15 април).

Топлото време също оказа и своето влияние – първите два дни на настоящата работна седмица цените на тока паднаха още – до изключително ниските 21.78 лв./МВтч в понеделник, 13 април, и на 37.89 лв./МВтч за вторник, 14 април.

Специалистите коментират, че заради частичното застудяване цените днес и утре леко ще се повишат отново, ще достигнат други диапазони – от първата десетдневка на април.

Статистиката показва, че още по-фрапиращи за постигнатите на БНЕБ цени за пиковите часове през последната седмица – от 23.05 лв./МВтч в понеделник, 13 април, до 45.84 лв. за днес, която е само с 0.55 лв. по-висока от постигната базова цена.

Такива ниски цени на БНЕБ не е имало от създаването й досега.

Причината за тези ниски цени, които са далеч не само от пиковете от над 2000 лв./МВтч, но дори и от средната за миналата година цена на електроенергията, е драстичният спад на потреблението вследствие, на многото неработещи предприятия и на по-топлото време, разбира се.

Любопитно е, че през последния пандемичен месец на някои борси в Европа бяха постигнати дори и отрицателни среднодневни цени на електроенергията на краткосрочните пазари. Причината е, че електроенергията е специфична стока, която изисква 100% балансиране на пазара – дори и на такива отрицателни цени.

БНЕБ ще провежда търгове си на всеки 30 минути, с което броят им се увеличава от 7 на 12 на ден. Целта е търговците да имат възможност за по-гъвкава реакция, като използват и най-малките колебания на пазара най-вече в сегмента „В рамките на деня“.

В подкрепа на търговците на електроенергия БНЕБ освобождава и гаранциите от 75 хил. лева, които досега бяха блокирани, да бъдат използвани за търговията.

С цел избягване на каквито и да било спекулации БНЕБ ще въведе и правилото всички борсови играчи да участват във всички търгове – дългосрочни, „Ден напред“ и „В рамките на деня“, с един договор. Досега всеки търговец сключваше отделен договор с БНЕБ за участието си на всеки от тези сегменти.

лупа

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.