Водещите новини
Home » България » Днес Ви питаме: Колко трябва да бъде заплатата на 1 депутат?
Днес Ви питаме: Колко трябва да бъде заплатата на 1 депутат?

Днес Ви питаме: Колко трябва да бъде заплатата на 1 депутат?

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

В последните няколко дни най-обсъжданата тема в политическият свят е депутатската заплата. Според официалните данни, новите ни народни представители стартират със 7000 лв. възнаграждение, което за милиони българи е средният годишен доход.

Парламентарната група на „Изправи се! Мутри вън!“ внесе в Народното събрание проект за решение, с което поискаха заплатите да бъдат силно намалени – от 3 средни работни заплати плюс надбавки, да бъдат намалени на 1400 лв. – една средна работна заплата за страната. Това съобщи на трибуна в парламента председателят на групата Мая Манолова.

Манолова предлага освен заплатите на депутатите, да бъдат орязани значително и възнагражденията на министър-председателя и неговите заместници, както и на шефовете на агенции и лицата, които заемат висши публични длъжности. Парите, които ще бъдат спестени от заплати, пък ще бъдат насочени към Министерството на труда и социалната политика и използвани за лични асистенти за хората с увреждания.

Мика Зайкова също изрази мнение по темата:

На депутатите се плаща повече за трудов стаж, отколкото на обикновените хора… Затова си мисля, че най-малкото, което можем да направим, е да замразим заплатите, докато трае кризата. Това каза депутатът от ”Има такъв народ” Мика Зайкова в ефира на Нова телевизия.

Тя поясни, че основната заплата на най-обикновен депутат, който не участва в никаква комисия, е 3 средни брутни работни заплати.

Зайкова определи добавката от 50 лв. към пенсиите като „подигравка“.

„От 2008 г. те не са преизчислявани. В нашата програма предлагаме на всеки 5 години това да се случва. Пенсиите трябва да се преизчисляват на база среден осигурителен доход или за 2017 г., или за 2018 г. По-добре е годината да е 2018-а, защото има излишъци“, каза още депутатът от ИТН.

Ние от 365 Новини Ви питаме: Колко според Вас трябва да бъде заплатата на 1 депутат. Моля споделете с нас по-долу в коментарите Вашето мнение.
Твоят коментар

About 365Novini

One comment

  1. Човек от народа

    Нека живеят цяла година с минималната, за да видят какво е и да се зачудят как живеят обикновените хора!!! Иначе измислят глупостикато паспорт на имота ( нищо, че си плащаме данъци)… Нека живеят с вече откраднатото и спрат да взимат от народа, който им осигурява всъщност заплатите. Не се спряха да крадат!!!!!!!

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.