Home » България » Днес е най-голямата Задушница – ангелите и душите на мъртвите идват сред нас: Ето какви са поличбите и обичаите
Днес е най-голямата Задушница

Днес е най-голямата Задушница – ангелите и душите на мъртвите идват сред нас: Ето какви са поличбите и обичаите

Днес отбелязваме Архангелова задушница. На Задушница отдаваме почит на починалите ни близки и роднини, а на Архангелова задушница почитаме и ангелите.

Задушница е израз на християнската вяра в безсмъртието на душата и възкресението на мъртвите, припомня  365novini.

На гроба на починалите палим свещ, която е символ на нашата вяра, а пламъкът напомня за безсмъртието на душите. Тамянът пък символизира чистата молитва, цветята – добродетелите на починалия.

На Архангелова задушница, така както при другите задушници, се правят общи трапези. Наричана още Голяма задушница, тя е последната за годината, затова на общата трапеза на гробищния парк по обичай се поставят седем различни ястия (между които любими на починалия), за да „чуят“ благослова на мъртвите в настъпващите коледни пости. Първата хапка се слага на земята, а първата глътка вино се излива, не се пие и споменаваме починалите с думите „Бог да прости“.

Старите хора казват, че видиш ли мушица или пеперудка да жужи и кръжи около тебе на този ден, то значи душата на покойника е дошла при теб.

Във всеки православен храм тази сутрин се отслужва панихида за всички починали, както и на загиналите български войни. На този ден не се работи, не се пере, не се върши и никаква домакинска работа.

„Както цветът увяхва и както сянката отминава, тъй се разрушава всеки човек. Но по гласа на тръбата мъртвите в смущение ще се вдигнат за Твоето посрещане, Христе Боже. Тогава, Владико, тези, които си отвел от нас, всели в Твоите свети жилища, като не им зачетеш съгрешенията, Благосърдечни“ (из утринната служба на днешния ден).

ПИК

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.