Home » Топ новини » Димитър Кенаров: Крещях, че съм журналист, но полицаите ме ритаха с все сила
Димитър Кенаров: Крещях че съм журналист но полицаите ме ритаха с все сила

Димитър Кенаров: Крещях, че съм журналист, но полицаите ме ритаха с все сила

Има сигнали и за полицейска бруталност по време на протеста на 2 септември. Един от битите е журналистът Димитър Кенаров. Той е бил задържан, докато е снимал протестите на Ларгото. Сред арестуваните беше и съпредседателят на „Зелено движение“ Борислав Сандов.

В студиото на „Тази сутрин“ по Би Ти Ви двамата разказаха за събитията от размирната вечер. Кенаров обясни, че към 22:00 ч. на 2 септември, когато се е нагнетило напрежението и полицията е започнала да разчиства Ларгото от хора, той е снимал и е бил притиснат към стената на Президентството.

Журналистът обясни, че има опит при големи протести в други страни и има както противогаз, така и каска, които да го предпазват.

Крещях, че съм журналист. Хвърлиха ме на земята, камерата ми излетя настрани. Двама души стъпиха върху мен. Казах им, че се задушавам. Друг полицай започна да ме рита. След известно време ми сложиха белезници. Часове наред стоях така“, заяви той.

И продължи: „Единият от полицаите видя моята журналистическа карта. Показа я на свой началник и нищо не се случи. Те много добре знаеха, че съм журналист. Става въпрос за полицейски произвол“.

Кенаров уточни, че не е участвал в протестите и е бил там като журналист. По думите му не са били предявени обвинения към него и няма обяснение за задържането му.

Борислав Сандов разказа, че е станал свидетел на брутална полицейска агресия. По думите му проблемът е държавен, защото България потъпква човешки права.

Той обясни, че в съставения му акт пише, че е ритал и скачал върху полицейски служители и беше категоричен, че условията при ареста му са били незаконни.

„България ерозира по отношение на демокрацията и човешките права. Затова е нужен ремонт“, добави Сандов.

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.