Home » България » Дежурният синоптик от НИМХ Анастасия Кирилова разкри прогнозата за целия януари
Дежурният синоптик от НИМХ Анастасия Кирилова разкри прогнозата за целия януари

Дежурният синоптик от НИМХ Анастасия Кирилова разкри прогнозата за целия януари

Януари ще започне със сравнително топло и сухо време, през първите 10 дни температурите ще се понижат. Това каза за Агенция „Фокус“ дежурният синоптик от НИМХ Анастасия Кирилова.

Астрономическа справка:

В началото на месеца Слънцето в София изгрява в 7 ч. и 57 мин. и залязва в 17 ч. и 2 мин. Продължителността на деня е 9 ч. и 4 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 43 мин. и залязва в 17 ч. и 37 мин. Продължителността на деня е 9 ч. и 53 мин. Фазите на Луната през месеца са: 07.01 – пълнолуние, на 15.01 – последна четвърт, 21.01 – новолуние и 28.01 – първа четвърт.

Характерни особености на месеца:

Януари е най-студеният и най-снежният месец от годината. През него има най-голяма вероятност за нахлувания на арктичен въздух от север, при което често се формират средиземноморски циклони и се създават условия за продължителни обилни снеговалежи – типична зима. В Северна и Източна България това често е комбинирано със силен северен вятър. Има снежни виелици, навявания, образуват се преспи, което допълнително усложнява зимната обстановка.

Средният месечен брой дни със снежна покривка е най-голям в Северозападна България – около 20 и най-малък по Черноморието – от 2 до 5. Обикновено през януари са дните с най-ниски температури от годината – след нахлувания на арктичен въздух, стихване на вятъра и изясняване. Абсолютният минимум за страната е минус 38,3 ˚С, измерен в гр. Трън на 7 януари 1947 г.

Прогноза:

Тази година през януари се очаква средната месечна температура да бъде над нормата, която в Северна България и високите полета е между минус 2° и 1°, по Черноморието, в Горнотракийската низина и долината на р. Струма – от 0° до 4° а в планинските райони – между минус 10° и минус 3°. Месечната сума на валежите ще бъде около и под нормата, която е между 30 и 70 л/кв.м. Най-ниските температури през януари ще бъдат между минус 12° и минус 7°, по

Черноморието – около минус 3°, а най-високите – между 13° и 18°.

Януари ще започне със сравнително топло и сухо време. В планините и планинските райони ще бъде слънчево, а в низините и котловините, особено в часовете преди обяд, предимно облачно и мъгливо. Около средата на първото десетдневие температурите ще се понижат, но в по-голямата част от страната ще останат над климатичните норми. Облачността и над планинските райони ще се увеличи, повишава се и вероятността за валежи, предимно слаби и от дъжд.

През второто десетдневие температурите ще се задържат близки или по-високи от обичайните. През повечето дни има и повишена вероятност за валежи на повече места, предимно от дъжд, който във високите полета, ниските планински райони и на места в Северна България ще преминава и в сняг. В края на десетдневието вероятността за валежи е относително по-малка.

През третото десетдневие изгледите за температурите са да бъдат близки, а в западните райони и по-високи от климатичните норми. По-голяма вероятност за обстановки с валежи на повече места има в началото и около средата на десетдневието.

През последните дни от месеца се повишава вероятността за слънчево време и относително по-високи температури в планините и предимно облачно и мъгливо време в низините.

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.