Водещите новини
Home » Топ новини » Деница Сачева: Протестите са политически, не са от глад!
Деница Сачева: Протестите са политически не са от глад!

Деница Сачева: Протестите са политически, не са от глад!

Сподели новината
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Според социалния министър Деница Сачева, част от ежедневните протестите, които се организират напоследък, нямат нищо общо с мерките на правителството, а са елемент от предизборната кампания.

Сачева уточни, че това не се отнася за днешния протест, който е свързан с датата на отваряне на ресторантите.

По думите на министъра хората се чувстват дискриминирани, защото отварят училища, фитнеси и молове, а те искат същото, но преценката на здравните власти и на щаба, която е най-важна по време на пандемия, е била те да бъдат отворени през март. Министърът каза, че решението е било трудно и за правителството, защото това означава допълнителни общо около 70 милиона лева средства по мерките за компенсации на заетите там.

Общо над 2 милиарда лева е инвестирало правителството до този момент за различни мерки за компенсации, каза министър Сачева.

По мярката „60/40“ са изплатени до момента 770 милиона лева, общо 29 милиона лева са изплатени за компенсации от 290 лева, 82 милиона лева са изплатени за „80/20“, комбинацията която е за хотелиерство, ресторантьрство, транспорт и туризъм. По мярката „Запази ме“ са изплатени 10 милиона и 600 хиляди лева, по „Заетост за теб“, с която се наемат безработни и се плаща една минимална работна заплата, изплатените до момента средства са 8 милиона лева.

По целевата помощ за семейства с деца до 14 години до края на януари са платени приблизително 30 милиона лева за 35 хиляди и 700 семейства, а по мярката „Родители в заетост“ за отпускане на средства за детегледачка, са платени около 20 милиона лева за 2020 година.

За подкрепата за пенсионерите с по 50 лева се отделят по 106 милиона лева на месец, като за 2020 година това са общо 530 милиона лева. По мерките на Министерството на икономиката платените компенсации са за около 540 милиона лева.

Направи се много, над 1 милион души са тези, които са подкрепени през Министерството на труда и социалната политика, в това число и с помощи за отопление и с допълнителни средства – патронажна грижа, топъл обяд и други, отбеляза министърът.

„Колкото и пари да дадем, кризата продължи дълго и хората имат нужда постоянно да получават средства, а не само еднократно“, заяви Сачева.

Тя посочи, че част от мерките като „60/40“ ще продължат до септември, тъй като прогнозите са, че октомври ще е първият месец, в който ще започнем да излизаме от кризата. Но сектори като хотелиерство, ресторантьорство и туризъм, особено ресторантите и нощните заведения, ще продължат да бъдат подкрепяни с мерки до началото на следващата година, защото дълго време са били затворени, отбелязват БТА и Новини.бг.

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.