Водещите новини
Home » Здраве » Д-р Веселин Герев: Който живее по-бавно, ще живее по-дълго
Който живее по-бавно ще живее по-дълго

Д-р Веселин Герев: Който живее по-бавно, ще живее по-дълго

В Световния ден на мързела потърсихме мнението на известния психиатър д-р Веселен Герев.

– Д-р Герев, можем ли да определим мързела като болест?

– Не, в никакъв случай! Това е състояние на духа, което е по-характерно за лятно време. През горещините хората повече мързелуват. Както знаете, в някои от южните страна има така наречената „сиеста“ – следобедна почивка. В жегата не ви се ходи никъде, няма и кой да дойде при вас. Освен че тялото ви се отпуска, върви по-бавно и мисловният ви процес. Затова и в огромната си част хората взимат отпуските си по това време.

– Ползата и вредата от мързелуването?

– Ползата е за всеки човек. Който живее по-бавно, обикновено живее по-продължително. Затова в света все по-голяма популярност набира така нареченото Движение за бавен живот, което е обратно на забързаното ни ежедневие. Това е полезно за здравето, тъй като намалява стреса. Трябва да въведем и Движение за по-бавно шофиране и така ранените и жертвите по-пътищата ще намалеят значително. Има и вреда – това е обездвижването, което може да настъпи в резултат на малката активност?

– Как може да бъде преодолян мързелът?

– С желание, упоритост и воля. Зависи от състоянието на дух и тялото на човека. Някои успяват да се справят с него, но други го преодоляват само временно.

– Човек ражда ли се мързелив?

– Не, в никакъв случай. Мързелът се възпитава с годините.

– Мързелив ли е българинът?

– Като цяло – да. Тук-там има някои изключения. Разбира се, не сме като някои други нации, като испанската например. При испанците мързелът е традиция. Благодарение на това обаче те живеят по-здравословно и дълго. Прекалено динамичният и напрегнат живот създава стрес, вдига кръвното налягане, човек са разболява и умира по-бързо. Затова всеки трябва да внимава.

marica

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.