Home » Здраве » Д-р Веселин Герев: Който живее по-бавно, ще живее по-дълго
Който живее по-бавно ще живее по-дълго

Д-р Веселин Герев: Който живее по-бавно, ще живее по-дълго

В Световния ден на мързела потърсихме мнението на известния психиатър д-р Веселен Герев.

– Д-р Герев, можем ли да определим мързела като болест?

– Не, в никакъв случай! Това е състояние на духа, което е по-характерно за лятно време. През горещините хората повече мързелуват. Както знаете, в някои от южните страна има така наречената „сиеста“ – следобедна почивка. В жегата не ви се ходи никъде, няма и кой да дойде при вас. Освен че тялото ви се отпуска, върви по-бавно и мисловният ви процес. Затова и в огромната си част хората взимат отпуските си по това време.

– Ползата и вредата от мързелуването?

– Ползата е за всеки човек. Който живее по-бавно, обикновено живее по-продължително. Затова в света все по-голяма популярност набира така нареченото Движение за бавен живот, което е обратно на забързаното ни ежедневие. Това е полезно за здравето, тъй като намалява стреса. Трябва да въведем и Движение за по-бавно шофиране и така ранените и жертвите по-пътищата ще намалеят значително. Има и вреда – това е обездвижването, което може да настъпи в резултат на малката активност?

– Как може да бъде преодолян мързелът?

– С желание, упоритост и воля. Зависи от състоянието на дух и тялото на човека. Някои успяват да се справят с него, но други го преодоляват само временно.

– Човек ражда ли се мързелив?

– Не, в никакъв случай. Мързелът се възпитава с годините.

– Мързелив ли е българинът?

– Като цяло – да. Тук-там има някои изключения. Разбира се, не сме като някои други нации, като испанската например. При испанците мързелът е традиция. Благодарение на това обаче те живеят по-здравословно и дълго. Прекалено динамичният и напрегнат живот създава стрес, вдига кръвното налягане, човек са разболява и умира по-бързо. Затова всеки трябва да внимава.

marica

Твоят коментар

Твоята оценка
Твоята оценка
Общо гласували

About Елена Монева

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Кражбата от 365 Новини е забранена!!!