Home » Топ новини » Д-р Симидчиев: Първите строги мерки се завръщат!
Д-р Симидчиев: Първите строги мерки се завръщат!

Д-р Симидчиев: Първите строги мерки се завръщат!

Вече 9 месеца живеем с този вирус и знаем какво се случва в извънболничната или болничната помощ. Това, че в един ден има повече случаи, не значи, че това е трайна тенденция.

Трябва да има трайно високи стойности няколко поредни дни, за да има нови мерки.

Това заяви в телевизионно интервю пулмологът д-р Александър Симидчиев. Пулмологът изтъкна, че първите мерки, които ще се върнат, най-вероятно ще ограничават струпването на хора, било то на спортни събития или дискотеки, „а не мерки, свързани със затваряне на трудова дейност или ограничаване на ходенето на хората по улиците.“

„Важните критерии са различни и при тях се взимат различни мерки“, каза Симидчиев и обясни, че ако има повече брой заразени дневно, тогава ще има решения, за да се ограничи това. Ако става въпрос за покачване на броя заразени в болниците, то тогава трябва да се вземат мерки за болничните заведения“, каза той.

„В болници има по-малко хора, отколкото са общозаразените и това се дължи на факта, че епидемията се разпространява повече сред млади и здрави хора“, обясни Симидчиев. „Ако ние просто физически затворим училищата, а децата се преместят от там в моловете, това няма да спре процеса. Трябва да бъде прекъсната връзката между отделните индивиди. Това може да стане при носене на маски и спазване на дистанция“, смята експертът.

„За вчерашния ден през кабинета ми минаха 4 пациента с висока температура, а от тях само един има положителен PCR тест. Това обаче е моя извадка, а не глобална“, поясни той. На въпрос дали има трайни последствия върху белия дроб, ако човек е изкарал по-тежко коронавируса: „Тази година имаше Световен ден на белия дроб и там имахме инициатива да измерим функцията му на хора, които са прекарали К-19.

Ще разберем резултатите обаче догодина, за да може да следим нещата в развитие“, каза Симидчиев.

„Доста от по-младите пациенти имат висока температура. Важно е да се пият много течности и медикаменти за сваляне на температурата“, каза той. По думите му, ако твърде силно стимулираме имунитета си, може да изкараме много по-тежко коронавируса, ако го хванем. „Всичко трябва да е с мярка“, заяви Симидчиев. Симидчиев заяви, че Доналд Тръмп е нарушил карантината си.

Той коментира и всяко от лекарствата, с които е лекуван американският президент: „Дексаметазонът е медикамент, който се дава само при много тежки случаи, защото иначе може да удължи заболяването. У нас също има такова лечение, но както казах, само при много тежки случаи“, заяви той.

„Терапията с антитела е експериментална. Тя е американска. Антителата блокират възможността вирусът да се закачи за организма. Експерименталното лечение можеше да се прави, ако има специфично разрешение за ползването на този продукт, но засега такова няма или ако човекът е част от експерименталната група, от която Тръмп реално не е“, каза Симидчиев. „Има нещо, което е много важно – регулаторната рамка. Тя цели предпазване на здравето“, подчерта той.

„Рендезивир – антивирусен препарат. Има умерен или слаб ефект върху болестта. Той се използва срещу хепатит Ц. И тук има някакъв ефект, но той не е постоянен.

Ползвани са няколко медикамента в конкретния случай, хвърляйки всичко възможно, за да се получи някакъв резултат“, каза Симидчиев. По думите му до края на тази година няма да имаме ваксина срещу К-19, която да е и ефективна и безопасна. Той препоръча, ако човек е здрав, да си направи противогрипна ваксина.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.