Home » България » Д-р Брънзалов смразяващо разкри кога ще има нов бум на болни от К-19 у нас
Д-р Брънзалов смразяващо разкри кога ще има нов бум на болни от К-19 у нас

Д-р Брънзалов смразяващо разкри кога ще има нов бум на болни от К-19 у нас

Имаме системен проблем, но и кадрови. В моята практика не съм се сблъсквал с епидемия с такива размери. Това заяви в ефира на Нова телевизия д-р Николай Брънзалов.

Според Брънзалов неспазването на мерките е само една от причините за повечето случаи в страната. „Имаме все още проблеми с диагностиката на заболяването. Виждаме разбиране от страна от Министерството, но трябва да се изглади този проблем”, каза той.

„Пациенти ни търсят постоянно. Работата на личните лекари в тези последни месеци остана в сянка. Когато обаче някой има проблем, първо се обажда на семейния лекар. Ние обаче все още не можем да поставяме бърза диагноза”, обясни той.

„Не визирам само електронните направления. Това е само една част от целия протокол. Болниците ни са натоварени и все повече и повече болни няма да могат да бъдат приети. Много хора ще трябва да се лекуват по домовете си“, заяви Брънзалов.

„Вече имаме около 20 000 излекувани, но виждате колко има заболели. Не повече от 10-15% са по болниците, останалите са по домовете си”, каза докторът.

„Потенциално заразените с ковид могат да заразят и самия лекар. Той ще се върне на работа и ще преглежда деца. Трябва да се въведат тестове, които ние ще може да назначаваме, т.нар. антигенни. Тогава бройката на заболели ще се увеличи. Това обаче не значи, че тежестта на заболелите ще е по-голяма, просто ще се хващат повече случаи. Тогава ще се вземат нови мерки”, смята той.

„Има какво да се работи по алгоритъма на министерството. Всеки ден се срещаме с проблеми от най-различен тип, но ние за много неща тепърва се учим. Нормално е всичко. Кадровият проблем вече излиза на първо място. Трябва да координираме процесите”, призна експертът.

По думите му идеята хора, които вече имат антитела срещу К-19, да помагат в битката със заразата, е хубава, стига те да не се допускат до етап на лечение, а просто да са в помощ на медиците.

„Колкото и силни да са защитните сили на човек, в един момент те не могат да насмогнат на тези непрестанни атаки към него. Виждаме, че водещи наши специалисти са болни, въпреки че използват предпазни средства“, коментира той.

Според него зелените коридори вече са факт и то не само в болничните заведения.

„Почти навсякъде в България ситуацията е критична. Маски трябва да се носят. Човек, ако не я носи, показва, че не е съпричастен към случващото се”, завърши той.

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.