Водещите новини
Home » Топ новини » Д-р Ботев: Около септември ще успеем да контролираме заболяването от коронавирус
Д-р Ботев: Около септември ще успеем да контролираме заболяването от коронавирус

Д-р Ботев: Около септември ще успеем да контролираме заболяването от коронавирус

Сподели новината
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Дотогава ще се постигне някакъв групов имунен отговор. Това ще се случи благодарение на ваксините.

Това прогнозира известният хематолог и консултант на Националната пациентска организация д-р Чавдар Ботев по БНТ.

Според него, все пак трябва да имаме едно наум за ваксините, защото са направени за година, не за десет, но „такава е епидемиологичната обстановка“.

По думите му, на този етап може да се твърди, че 40% от хората по принцип не боледуват от коронавирус и това е големият резерв.

„Ако живеете с човек и той е заразен, и сте в много близък контакт, този процент е 40. Също лекари, които са на първа линия в различни държави и в големи групи, този процент се запазва. Това говори, че най-вероятно сме прекарали някакви коронавируси или други вируси и създаваме някакъв кръстосан имунитет“, допълни хематологът.

По думите му преболедувалите са много на брой. Скритите са тези, които не са се обявили и според д-р Ботев в България може би бройката е два пъти по-голяма от тези, които са реално преболедували.

Хематологът каза още, че ще се създаде група, където ситуацията ще бъде по-добре – в страните, които могат да си позволят ваксините, а в другите държави ваксинацията ще приключи или през 2022 или през 2023 г.

„Много от собствениците на фирми и учени твърдят, че има два варианта: единият е да се ваксинираме всяка година, а от „Новавакс“ твърдят, че може да се наложи да се ваксинираме и на шест месеца. Моята препоръка е, ако си правим такива ваксини, всяка следваща трябва да бъде от друг тип, т.е., да не повтаряме един и същи тип“, посъветва той.

About Натали Славова

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.