Водещите новини
Home » България » Д-р Богдан Петрунов: Коронавирусът ще продължи да се разпространява с месеци
Д-р Богдан Петрунов: Коронавирусът ще продължи да се разпространява с месеци

Д-р Богдан Петрунов: Коронавирусът ще продължи да се разпространява с месеци

Коронавирусът ще продължи с месеци да се разпространява. След 13-и май няма да можем внезапно да подобрим ситуацията, разбра 365 Новини.

Ще трябва още месеци да поддържаме много строги мерки на изолация и внимание при пътуване и влизане в магазини. В средата или до края на май ще стигнем пика на епидемията, когато ще има изграден все пак някакъв начален колективен имунитет.

Това каза пред БНР имунологът и алерголог академик д-р Богдан Петрунов – бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Може месеци наред да се появяват гнезда на хора, които се заразяват и разболяват“. Акад. Петрунов беше категоричен, че големите струпвания на хора ще бъдат потенциално опасни.

По думите му медицинските мерки са абсолютно правилни.

Той заяви, че предприемането на мерки трябва да продължи, защото математическите модели показват, че в края на май ще е пикът на инфекцията. „Не можем да избегнем големи жертви, ако оставим вирусът да се разпространява свободно – без никакви ограничителни мерки“.

По великденските празници трябва много да внимаваме, защото въпросът е на живот и смърт, буквално, посочи още акад. Петрунов и акцентира, че много важно е да се намалят контактите между хората.

Имунологът коментира ефекта от ваксината БЦЖ, като увери, че тя е мощен стимулатор на имунната система:

„Хората, ваксинирани с нея, имат по-добър клетъчен имунитет. Много наши колеги по света доказаха, че в страните, където има редовна имунизационна програма, включваща БЦЖ ваксина, нивото на разпространение на коронавируса и смъртността от него е по-ниска. Няма съмнение в това“.

Според него преливането на плазма е класически метод на пасивна имунотерапия, т.е. вкарват се готови антитела в болния, за да могат да се борят: „Като направление това е много перспективно, но няма възможност да стане веднага“.

Акад. Петрунов препоръча за добър имунитет – чист въздух, активно спортуване и качествена, пълноценна храна. Той посочи, че трябва да се избягват веганските менюта.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.