Водещите новини
Home » Топ новини » Цяла България притихна от това, което написа д-р Томова от К-19 отделение в Плевен
Цяла България притихна от това което написа д-р Томова от К-19 отделение в Плевен

Цяла България притихна от това, което написа д-р Томова от К-19 отделение в Плевен

Сподели новината
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Лекарка от Ковид отделение в Плевен разказа как се е променила нагласата й към коронавируса. В началото дори не го приемала насериозно, но с течение на времето осъзнала колко страшно е всичко.

Ето какво пише д-р Весела Томова на стената си във Фейсбук: ЕВОЛЮЦИЯ НА ВЪЗГЛЕДИТЕ МИ ЗА COVID-19 (март-декември 2020 г.):

1. Това е някакъв нов вид грип… Свински, птичи… сега и прилепски. Ще мине и ще замине…

2. Това не е обикновен грип!… По-често дава тежки усложнения и отнема животи. Но все пак е респираторна инфекция… Маската, дистанцията и миенето на ръце са достатъчна бариера, която може да го спре.

3. Това определено не е просто респираторна инфекция! Засяга всичко: мозък, сърце, черен дроб, бъбреци, панкреас… Тежка ендотелна дисфункция, невровегетативна дисфункция, микро- и макротромбози, метаболитни нарушения…

4. Болестта е опасна най-вече за рисковите контингенти: възрастни и с хронични заболявания… При младите и здравите протича по-леко.

5. Има тежко поразени от всички възрасти, с изключение на най-малките… Никой не е застрахован! Разболяват се колеги, които спазват правилата! С двустранни пневмонии, кислород-зависими… Цели семейства! Страшно е!..

6. Протича фатално и при по-млади, преморбидно здрави… Не подбира!

7. Ако се приложи рано специфична антивирусна и биологична терапия, в комплект с антибиотици, кортикостероид, антикоагулант и пр., изходът е добър…

8. Дори да се приложи цялата терапия от предходната точка, някои хора не могат да бъдат спасени… 9. Болестта не приключва с овладяването на инфекцията…

При немалка част от хората, преживели острия период (дори и с нетежки симптоми!), умората, безсилието, недостигът на въздух, главоболието, миалгията/артралгията, нестабилният пулс и кръвно налягане продължават седмици и месеци… Неясно докога. 10. “На изхода на COVID-19-отделенията няма атеисти и няма антиваксъри…” Д-р Весела Томова, д.м. P.S. За онези, които не ме познават добре: лекар съм, специалист по вътрешни болести и кардиология, с над 30-годишна медицинска практика.

На 1 ноември 2020 г. поех терапевтичното ръководство на COVID-19-отделението в УМБАЛ „Св. Марина“ – Плевен и в екип с колегите от Реанимация, начело с проф. Цветанова, го правех денонощно и непрекъснато в продължение на 50 дни. Спасихме много хора… Най-възрастният пациент беше жена на 91 г., най-младият – момиченце на 8. Изведохме до успешно изписване редица тежки случаи. Но и загубихме безценни хора…

Пандемията ни отне роднини, колеги, приятели… Това коренно промени възгледите ми за тази болест! Вчера се имунизирах. Вярвам, че ваксината е единственият ефективен начин да спрем това зло.”

About Натали Славова

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.