Водещите новини
Home » България » Чудеса се случват всяка година в местността Дамбалъ в нощта срещу 6 май
Чудеса се случват всяка година в местността Дамбалъ в нощта срещу 6 май

Чудеса се случват всяка година в местността Дамбалъ в нощта срещу 6 май

Сподели новината
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Община Момчилград е започнала подготовката за посрещане на стотиците хора, които ще потърсят изцеление в местността Дамбалъ, както всяка година, научи 365novini

Според поверието в нощта на 5-и срещу 6 май (Гергьовден, Хъдърлез) водата, извираща от скалите в северното подножие на едноименния връх Дамбалъ(к), близо до момчилградското село Летовник, придобива лечебна сила. Стотици хора със здравословни проблеми идват тук с надеждата, че ще намерят лек, потапяйки се в ледените води на планинския извор.

Целебната си сила живителната течност придобива в полунощ, когато дъбовата гора прошумоли по особен начин. На Дамбалъ се стичат и християни, и мюсюлмани от цялата страна.

Идват и много семейства от Гърция и Турция. На тръгване хората завързват част от дрехите си по дърветата – за да остане там болестта.

По дерето, образувано от изтичащата вода в местността кална глава (Кая башъ) между селата Летовник и Чомаково, може да се видят изсечени в древността множество трапецовидни скални ниши.

До култовата местност се стига по обозначен черен път през селата Груево и Летовник, като пътят за Дамбалъ е маркиран с множество табели още от разклона за Момчилград. Свещеният извор е леснодостъпен по чакълиран път, който започва непосредствено в края на с. Летовник, махала Рахиловци.

Момчилградската администрация е обещала да се погрижи в района около чешмата да има осветление в нощта на 5 срещу 6 май.

Ретро

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

365Novini във Facebook