Водещите новини
Home » България » Чорбанов: Как Урсула фон дер Лайен ще прецени кое пътуване е значимо и кое не, че иска да го отменя?!
Чорбанов: Как Урсула фон дер Лайен ще прецени кое пътуване е значимо и кое не че иска да го отменя?!

Чорбанов: Как Урсула фон дер Лайен ще прецени кое пътуване е значимо и кое не, че иска да го отменя?!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Хората, които се занимават с наука, са два основни типа навсякъде по света. Особено когато става дума за неща, които са свързани с биомедицина.

Едните имат държавни позиции, в управляващи органи, които налагат норми и правила. Другите са тези, които работят в лабораториите. Но трябва да се знае, че нито един учен не представлява институцията, за която работи. Ученият представлява единствено себе си и екипа, който ръководи.

Това коментира в ефира на 7/8 тв доц. Андрей Чорбанов.

В Средновековието е било по-лесно. Едните учени са били придворните алхимици. Другите – тези, които не са били съгласни с управляващите, просто са ги палили. Сега е малко по-различно. Винаги има учени, които не са съгласни с налаганите мерки, които обясняват логични и функционални доводи защо някои мерки нямат смисъл и какво би имало действителен смисъл, посочи той.

Урсула фон дер Лайен вчера каза, че трябвало да се отмени всяко незначително пътуване. Че тя как ще прецени кое е значимо и кое не!? Така се ограничават човешки свободи и права. Има трети страни с диктатури, в които в момента няма такива строги ограничения. Ето ви например Танзания – екскурзиите до там са без ограничения, няма маски, няма тестове, няма ограничения, посочи той.

Държавите би трябвало да дадат обяснение на своите граждани защо в едни има много голяма заболеваемост, а в други няма. Не мога да си обясня как може в България да имаме ниска заболеваемост, а поразяващо висока смъртност.

Няма здрава логика, която това нещо да го обясни. При скандинавците на ден болните са в хиляди, а смъртността им е съвсем ниска, посочи още доцентът.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.