Водещите новини
Home » Живот » Черни Вит пази тайната на българското зелено сирене, единственото с естествена плесен на Балканите
тайната на българското зелено сирене

Черни Вит пази тайната на българското зелено сирене, единственото с естествена плесен на Балканите

Зеленото сирене е единственото с естествена плесен на Балканите, научи  365novini. Вкусът му веднага е оценен в Европа, но продуктът не може да се продава у нас заради изискванията за стандартите за производство.

Зелена тайна, преоткрита в годината, в която България става член на Евросъюза – 2007 г. От място, където сякаш времето не бърза.

Тогава екип от международното движение за чиста и вкусна храна „Slow food“ пристига в страната ни, за да издири уникални продукти, специфични за отделни райони. На селска трапеза откриват мъничко парченце зелено сирене, в което веднага разпознават истински скъпоценен вкус. От тогава бившият кмет на Черни Вит Цветан Димитров работи упорито, за да възстанови някогашната технология, по която са правили местното сирене.

Цветан Димитров: То се оказа, че е част от едно богатство, което ние сме напът да изгубим. Това е единственото плесенно сирене с естествена плесен на Балканите, което го прави интересен продукт. В Европа наистина има още 2 сирена, които са с естествена плесен, и това е уникалното – ние ако успеем да запазим този продукт, ние запазваме една цяла микровселена, която е наша и която можем да си я преоткриваме.

Историята за зеленото сирене излиза извън границите на България. И то започва своя път – до изложения в европейски държави, до домове на приятели по света. И води в селото чужди туристи.

Цветан Димитров: Черни Вит е популярен в Европа и света това, което се опитваме да направим през последните години всички български продукти да станат още по-популярни, с това, че обучаваме все повече млади ентусиасти, млади готвачи, които да предават своя опит, да предават този български вкус както в българските ресторанти, така и в Европа, където те отиват, защото когато те носят частица от себе си, и когато те показват българските продукти, с които те се гордеят, няма начин това да не води туристи в България.

Владислав и Николай са готвачи в столичен ресторант. Дошли са да научат как се приготвя прословутото сирене. От затоплянето на млякото и разтварянето на сирещната мая, до готовия продукт.

Политиката на Европейския съюз е да подкрепя традициите, както и малките стопанства, които създават специфични продукти. Макар и достигнало до ценители в Европа и по света, това сирене обаче не може да се продава у нас, заради стандартите за производство.

Всъщност самият продукт има своя път да извърви, той има своя космос, който трябва да си го намери, стъпка по стъпка се опитваме да направим този космос познаваем за хората, да докажем, че всички тези домашни производства, които ги има в България, могат да бъдат част от икономическото развитие на селата. Защото селата просто обезлюдяват и когато хората се чудят какъв да бъде техният поминък и могат да се обърнат назад във времето, и да потърсят точно онези корени, които по някакъв начин сме избягали.

Николай Пенев: Тайната е самият климат, и регионът, в който расте. Всяка държава си има някакви продукти, които са специфични за региона, за нас това сирене е много добро.

А Цветан Димитров, който е обиколил десетки изложения в чужбина, за да представи продукта от Черни Вит, се надява преоткриването на сиренето да донесе и по-добро бъдеще.

Източник: БЛИЦ

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.