Home » България » Черна прогноза: Суша и наводнения погубват България до 2030 г.!
Черна прогноза: Суша и наводнения погубват България до 2030 г.!

Черна прогноза: Суша и наводнения погубват България до 2030 г.!

България е изправена пред опасности от суша и наводнения, според прогнози до края на века, а десетте най-тежки бедствия и инциденти са регистрирани през последните 15 години.

Това се казва в анализ на Националната стратегия за намаляване на риска от бедствия до 2030 година, въз основа на която министърът на вътрешните работи Христо Терзийски предлага правителството да приеме План за действие за периода 2020-2024 година.

В документа, който е публикуван в четвъртък за обсъждане в Портала за обществени консултации, са описани най-важните дейности на ведомствата МВР, МОН и БЧК.

Предвиждат се разяснителни кампании още в предучилищна възраст, както и състезания и конкурси, свързани със защитата при бедствия при децата. Планирани са обучения и в по-горните класове, както и във висшите училища, по-добра подготовка на администрацията.

В Плана за 2020-2024 година е заложено и разработване на национален риск регистър, стимулиране на застраховането и осигуряване на ниско-лихвени или безлихвени кредити с цел по-бързо възстановяване след бедствия.

Необходимо е да бъде въведена система за осигуряване на непрекъснатост на доставките на основните стоки и услуги за населението.

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.