Водещите новини
Home » България » Борисов: В България хората не знаят какво е пандемия, искам поне по 10 000 ваксинирани на ден
Борисов: В България хората не знаят какво е пандемия искам поне по 10 000 ваксинирани на ден

Борисов: В България хората не знаят какво е пандемия, искам поне по 10 000 ваксинирани на ден

Сподели новината
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

В България хората не знаят какво е пандемия. Tова заяви премиерът Бойко Борисов по време на срещата с представители на НОЩ.

Според него други държави, където мерките са по-строги, продължават да имат високи нива на заболеваемост.

„Израел за мен е най-голямата изненада, защото 4 млн. са ваксинирани от близо 10 милиона население и имат 3 305 нови случая – 3 пъти повече отколкото в България“, заяви Бойко Борисов.

„Две са нещата – адекватно лечение с лекарства и Божията помощ. Това е единственото обяснение на нещата“, посочи премиерът.

Борисов настоя всеки ден да бъдат ваксинирани минимум 10 000 души. И разпореди да бъде осигурен „зелен коридор“ за всички желаещи да се ваксинират Въпреки лекото покачване на броя заболели, мерките няма да се затягат, заяви премиерът и поиска бързо разплащане на парите за медиците на първа линия.

Всеки, който иска ваксина срещу коронавируса, да я получи при старта на 4-та фаза, каза премиерът, но според него и в момента, ако има желаещи, те трябва да бъдат ваксинирани и то през почивните дни:

„Стоят, чакат да им дойде ред и гледат как другите се колебаят или не искат. Докато се колебаят, слагайте на тези, които желаят и така процентът ще ни скочи много и ще имаме още по-голям щит и няма да се налага допълнително затваряне или рестрикции, както в другите държави“.

Заповедта на премиера за „зелените коридори“ е категорична:

„Пускате „зелени коридори“ така, както се разбрахме при всички големи болници, Ангелов, РЗИ-та – това е заповед, защото десетки, стотици милиони се раздадоха вече за хората на първа линия, които работят. Трябва да ни върнат затова, което обществото прави, за да могат събота и неделя да ваксинират. Това е дълг. Всеки един от вас от Ваксинационния щаб, плюс ти като министър, зам.-министри – единият във Варна, другият в Пловдив, третият в Бургас, Русе, Пловдивска област или където, също слабо ваксинират, Кунчев отива там, стои събота и неделя в РЗИ-то и наблюдаваме този процес“.

25 400 от ваксинираните са с две дози, 90 000 имат само по една поставена, а само днес се очаква да бъдат ваксинирани около 10 000.

От днес в „Пирогов“ са разкрити 5 ваксинационни пункта, където ще се поставят ваксини на „АстраЗенека“, докладва проф. Асен Балтов.

Над 57 000 дози от тази ваксина пристигат до края на деня. Още утре те се разпределят към 28-те РЗИ-та в страната. Следващата седмица идват нови 180 000 дози, а през март – над половин милион, стана ясно на заседанието.

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.