Водещите новини
Home » България » Борисов след инспекцията: БДЖ вече има най-добрите локомотиви в света!
Борисов след инспекцията: БДЖ вече има най-добрите локомотиви в света!

Борисов след инспекцията: БДЖ вече има най-добрите локомотиви в света!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

„Вече разполагаме с изключително мощни, бързи, икономични, най-добрите в света локомотиви“, обяви премиерът Бойко Борисов по време на инспекция на новата техниха на Българските държавни железници.

Министърът на транспорта Росен Желязков пък се похвали, че предстои да се закупят чисто нови вагони за дългите дестинации.

Според министър-председателя гражданите вече ще пътуват София – Варна с влак, защото вагоните ще са чисти и удобни.

„Разликата между старите и новите локомотиви е като между „Москвич“ и „Мерцедес“, пошегува се Борисов. Новите машини, могат да развиват до 160 км/ч и разполагат с модерни системи за сигурност, видеонаблюдение, автоматичен контрол на скоростта, подово отопление.

За първи път от 35 години БДЖ се сдобива с нови локомотиви, допълни транспортният министър.

С Борисов бе и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков. Той съобщи, че 15-те нови локомотива са купени с 220 млн. лева европейско финансиране. От разговора между него и Борисов се разбра, че е изплатен 1 млрд. лева дълг на БДЖ и компанията започва начисто. Предстои купуването и на 40 нови вагона за дългите дестинации, пише Дневник.

След външния оглед на локомотива Борисов повика машинист, който му представи техниката отвътре и осъществи кратък курс. След като се поинтересува къде е вагонът, който трябва да бъде закачен на локомотива и той се оказа в обратната посока, Борисов попита „Завой можеш ли да правиш“.

Локомотивът всъщност разполага с две кабини в двата си края, когато трябва да се обърне посоката на движение.

Източник: Евроком

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.