Водещите новини
Home » България » Борисов: Дали сме на пенсионерите над 1 млрд. лева по време на пандемията. И още ще даваме
Борисов: Дали сме на пенсионерите над 1 млрд. лева по време на пандемията

Борисов: Дали сме на пенсионерите над 1 млрд. лева по време на пандемията. И още ще даваме

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Премиерът Бойко Борисов се отчете, че в рамките на епидемията, държавата е подпомогнала пенсионерите с над 1 милиард лева.

Това стана на редовното правителствено заседание, на което кабинетът осигури 105 млн. лева за изплащането на добавката от 50 лева към пенсиите за месец април на всички пенсионери, независимо от размера на техните пенсии.

Средствата са осигурени за сметка на преструктуриране на разходите и трансферите по централния бюджет, съобщиха от пресслужбата на МС, предаде dnes.bg.

„Над 2 100 000 пенсионери получават добавката от 50 лева, която изплащаме от август м. г. Но и преди това правителството е подкрепяло пенсионерите и за Великден, и за Коледа като за целта се осигуряваха по 50 милиона лева“, припомни премиерът Борисов.

Министър-председателят бе категоричен, че стриктно спазваната в последните години финансова дисциплина и доброто функциониране на пенсионната система позволяват днес – във времето на пандемията, пенсионерите, които са сред най-уязвимите, да бъдат активно подкрепяни от правителството.

„През месец април ще изплатим и по 120 лева на 392 000 пенсионери, които имат пенсия между 300,01 лв. и 396 лв., както е заложено в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване“, добави министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в хода на правителственото заседание.

Премиерът Борисов отбеляза също, че поддържаният нисък дефицит у нас и фактът, че България е втората държава по най-нисък външен дълг в ЕС след Естония, гарантират още осигуряването на средства както за изграждането и ремонти на църкви, манастири, джамии, но и за антикризисните мерки за нуждаещи се групи като културните дейци, както и за всички общини в България.

С мярката от една страна подкрепяме родителите на учениците в 1 и 8 клас, от друга страна – се борим с отпадането на децата от училище, хвалят се от Министерски съвет.

Министерски съвет отпусна 35 600 000 лв., за да подкрепи семействата на 118 000 деца, който през новата учебна година ще бъдат записани в 1 и в 8 клас. По мярката няма подоходен критерий, което означава, че семействата на всички деца, които ще бъдат в 1 и в 8 клас, ще получат по 300 лева.

Средствата ще бъдат разделени на две части – 150 лева през първия учебен срок и 150 лева за втория учебен срок.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.