Водещите новини
Home » Живот » Болен пенсионер съм, а за мен няма ваксина
Болен пенсионер съм а за мен няма ваксина

Болен пенсионер съм, а за мен няма ваксина

Сподели новината
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Възрастен човек съм, над 65 години. С няколко хронични заболявания, едното от които се смята за застрашаващо живота в съчетание с коронавирусна инфекция.

Благодарение на личния си лекар, всеотдаен млад професионалист, поддържаме добре нещата. С нетърпение очаквах да преминат отделните етапи в имунизационния план, за да дойде и нашият ред за имунизация – хората на възраст с различни хронични заболявания. Тези, които в другите страни еврочленки ги имунизираха най-напред, непрекъснато го виждахме всикидневно по телевизионните новини.

И тъкмо да ни дойде редът, хоп – отвориха зелените коридори. Най-вероятно, за да компенсират драстичното изоставане в имунизацията вследствие на недомисления план и бавещите се доставки на ваксини. И се втурнаха младите да се редят на опашки, за да се имунизират. Не ги укорявам, животът е ценност, което не се подлага на съмнение. Само че тия зелени коридори не са за нас, старите, болните, немощните, немобилните. Ние не можем да обикаляме с автомобил по болниците , за да се наредим на опашка. И на опашка в студа не можем да стоим.

И каква стана тя в крайна сметка?

Ние, дето бяхме приоритетна група уж, изпаднахме изведнъж от всички класации. Личният лекар притеснено свива рамене, показва ми един списък с около 200 несретници като мен, окуражава ни, че нещата ще се оправят, и толкоз. Половината ми активен живот мина през комунизма, другата през нещото, наречено демокрация.

Сега мога да кажа, че нито социализмът ни беше като хората, ама демокрацията ни е под всякаква критика. А Европейският съюз в много отношения е по-бюрократичен и от Съветския съюз. Каква е тази организация, дето хем не може да задоволи своите потребности с ваксини, хем пък забранява на държавите да търгуват с други страни за ваксини извън него.

Руснаците и китайците да не са по-глупави от американците и британците, че ще купуваме само от тях ваксини. И при това и едните, и другите са извън Евросъюза. Политика, ама глупава, за сметка на обикновените хора. Защото бюрократите със сигурност са ваксинирани.

Васил Георгиев, Пловдив

Източник: Ретро

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.