Home » България » Богородица събира 500 000 пред чудотворни икони
Богородица събира 500 000 пред чудотворни икони

Богородица събира 500 000 пред чудотворни икони

Богородица събира близо 500 000 вярващи пред чудотворните икони на Божията майка в големите манастири и храмовете из страната, установи проверка на „Монитор“.

Повечето от тях обаче са копия. Само в три манастира има оригинали. Те се намират в Рилската, Троянската и Бачковската обител. Храмове, в които са изложени чудодейните образи, печелят сериозни приходи от поклонението на вярващите, които по традиция си купуват и палят свещи, пазаруват си църковни сувенири и плащат на ръка на свещениците да им прочетат молитва пред изображението.

Само за три дни преди две години, когато в столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“ беше изложено копието на Ватопедската Богородица Всецарица черквата излезе на печалба с близо 3000 лева. Дни преди Успение Богородично, както е църковното наименование на празника Голяма Богородица, в Рилския манастир е препълнено.

Заети са и всички стаи и туристически спални за нощувка, които се предоставят в обителта.

В момента там освен вярващите за Богородичния празник са и близо 100 поклонници, които извървяха в два лъча, единият от Велико Търново, а другият от София, разстоянието до манастира в чест на деня на св. Иван Рилски, който е на 18 август. Места вече няма и в къщите за гости в близост до обителта. Десетки са и отседналите на палатки в района. Близо 3000 души са пътували до там за един ден. Всяка година по традиция в обителта се събират хора от цял свят, за да се преклонят пред Божията майка и да се помолят за здраве.

Не случайно в манастира се съхранява и една от чудотворните икони, която е помогнала на много хора да се излекуват от различни болести. И през днешния ден вярващите ще могат да се докоснат до силата на „Света Богородица Осеновица“, която се съхранява в главната църква на Рилския манастир „Рождество Богородично“.

Иконата преди това е съхранявана в параклиса на Хрельовата кула.

Поверието я счита за чудотворна, като е „служела“ за изцеление и срещу различни болести през средновековието. Иконата на Света Богородица е главен култов обект в Рилския манастир. Тя е изпълнена в иконографския тип „Одигитрия“.

В специални вдлъбнатини около нея са разположени мощи от 32-ма християнски светци, чиито имена са изписани върху метални пластини. В горната й част има надпис „Одигитрия“ (Пътеводителка). „Тази икона има страшна сила. Не един или двама човека е изправила от инвалидната количка. Излекувала ги е от тежки парализи. Всичко това е доказано през времето.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.