Home » Свят » Биолози откриха трева в Сибир
Биолози откриха трева в Сибир

Биолози откриха трева в Сибир

Биолози от Томск предлагат да се използва за профилактика и лечение от коронавируса корени и трева, научи 365novini.

 Високата антивирусна и антимикробна активност на растението се потвърждава от резултатите от изследванията на Държавния научен център „Вектор“.

Биолози откриха трева в Сибир (3)

В Русия тревата вайда (Ísatis tinctória), която се използва и за боядисване, се отглежда в малки обеми – като добро медоносно растение и обещаващо фуражно растение.

Според изследователите обаче то е много ефективно в борбата с много инфекциозни заболявания. По-специално, водни екстракти на вайда са използвани за лечение на пациенти при пика на вируса на птичия грип в Китай през 2003 г.

Служители на Държавния научен център по вирусология и биотехнология „Вектор“ изследват ефекта на вайдата върху чувствителни клетъчни култури, използвайки вируси на грип, морбили, паротит и върху опитна мишка, използващи вируса на птичия грип.

Биолози откриха трева в Сибир

Поредица от експерименти потвърди високата биологична активност на корена на вайдата“, съобщават от пресслужбата на Държавния университет „Томск“. След употребата му оцеляват повече от половината от гризачите, заразени с вируса на птичия грип.

В същото време билковите лекарства се характеризират с ниска токсичност и добра поносимост. Това е особено важно за хора с намален имунитет и страдащи от хронични заболявания.

Биолозите планират да разширят изследователските плантации на това ценно растение.

This putative invasive species grows strictly in highly disturbance-prone settings.

Предвид трудната ситуация поради необходимостта да защитим хората от коронавируса, ние сме готови да отглеждаме вайда в големи обеми за доставка на производители на храни и фармаколози, отбелязват учените.

блиц

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.