Водещите новини
Home » Идеи » Безплатно капково напояване: Благодарение на този метод можете да поливате ефективно и икономично зеленчуци
Безплатно капково напояване: Благодарение на този метод можете да поливате ефективно и икономично зеленчуци

Безплатно капково напояване: Благодарение на този метод можете да поливате ефективно и икономично зеленчуци

Сподели новината
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Капково напояване с пластмасови бутилки!

Днес от 365 новини ще говорим за напояване. Но не просто за напояване, а за ефективно, икономично и рационално напояване.

Когато поливаме растенията, по-голямата част от влагата не достига до корените, тя се изпарява и върху почвата се образува коричка. По този начин добивът е много по-нисък.

Съществува ефективен метод за напояване – капково напояване. Но за това трябва да си купите маркучи, адаптери и да похарчите куп пари. Ще ви предложим нещо икономично, но също толкова ефективно.

Можете да си направите система за капково напояване от подръчни материали. За целта са ви необходими 5-6 литрови пластмасови бутилки и макара, бормашина или тънка отвертка с диаметър 2 мм.

За удобство маркирайте местата, които ще пробиете. Когато поставите бутилките в ямите, ще ги ориентирате правилно към растенията.

Напълнете бутилката с вода, обърнете я с главата надолу, вижте от коя страна трябва да е отворът и на около 1,5 см от основата направете дупка с отвертката. Колкото по-големи са дупките, толкова по-бързо ще се изразходва водата. Препоръчителният диаметър на отворите е 1-2 мм.

Направете дупките непосредствено преди да поставите бутилките в земята, защото те трябва да са пълни. Ако са празни, те могат да загубят обем под тежестта на земята.

Изкопайте дупка близо до растението. Направете толкова дупки, колкото има растения за напояване. Колкото по-далеч са растенията едно до друго, толкова повече дупки трябва да направите.

Капково напояване с пластмасови бутилки! Лесно и безплатно!

Добавете пръст.

След като заровите бутилките, трябва да поливате растенията добре. За целта махнете капачката и водата ще тече доста бързо.

Капково напояване с пластмасови бутилки! Лесно и безплатно!

Напълнете отново бутилките с вода, сложете капачката и принципът на капковото напояване ще започне да работи, т.е. водата ще тече бавно.

Капково напояване с пластмасови бутилки! Лесно и безплатно!

За 1-2 дни се изразходва 5-6 литрова бутилка, в зависимост от диаметъра на отворите. Докато растенията растат и в зависимост от времето навън, поливайте растенията по-рядко или по-често.

Източник: Букварче

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.