Home » Здраве » Безценната билка на прабългарите, за която се носят легенди – лекува всичко от сърце до разширени вени, дарява неизчерпаема енергия:
Безценната билка на прабългарите за която се носят легенди

Безценната билка на прабългарите, за която се носят легенди – лекува всичко от сърце до разширени вени, дарява неизчерпаема енергия:

За тази чудотворна билка се носят легенди в народните хроники. Среща се под различни имена, но всички, занимаващи се с билкарство и природолечение, са единодушни – безценна е!

Както добре знаем, родината ни се гордее с факта, че по нашите земи се среща изключително голямо разнообразие от лечебни треви, дори някои наричат България „рай на билките“.

Това е съвсем логично, с оглед на уникалната природа, с която сме дарени и която съчетава планини, реки, поля, минерални извори, гори и море.

Има една безценна билка, която ни е завещана още от времето на прабългарите. Известна е най-вече като златовръх, но се среща и под имената розова родиола, златен корен и розов корен. В последно време тя придоби и световна популярност, а според публикации в руската преса намира приложение дори в техните тайни служби и космическия център Байконур.

билка златовръх

Най-голям принос за популяризирането на лечебните свойства на златовръха има народният лечител и известен билкар Никола Мангалджиев. Освен, че е красиво цвете и билка, невенът има универсален ефект върху здравето, признат от поколение природолечители. С нея самоковският народен аптекар лекува успешно куп заболявания, сред които бoлнo cъpцe, cтoмax, бeли дpoбoвe, циpoзa, пpocтaтa, paзшиpeни вeни, xипepтoния, лoшa oбмянa нa вeщecтвaтa, cлaбa имyннa cиcтeмa, пocлeдици oт инcyлт и инфapĸт.

Освен на прабългарите, златовръхът е бил познат на викингите, които го използвали като практически неизчерпаем източник на сила и енергия. Редица китайски императори пък редовно пращали експедиции от лекари в Далечния изток, за да набавят билката, която по-късно превръщали в лекарства. В цяла Централна Азия в продължение на векове чай от златен корен е бил изписван на всички, измъчвани от простуда и грип.

В Монголия още са убедени, че чудната билка е най-сериозният враг на туберкулозата.

розов златовръх

Златният корен е любим и на всички, които се стремят към стройна фигура. Това е така заради съдържащото се в него активно вещество росавин, което е много ефикасно за стопяването на натрупани коремни мазнини.

Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е средства от народната медицина, се консултирайте със своя лекар!

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.