Home » Свят » Българка е първата жена-кмет на Мексико Сити
Българка е първата жена-кмет

Българка е първата жена-кмет на Мексико Сити

Изненадващо за всички България има не малко общо с Мексико, научи 365novini.

 Днес около 1350 българи и граждани от български произход живеят в Мексико, съобщават от Министерството на външните работи (МВнР).

Любопитно е, че шестият по големина град в света Мексико Сити има кмет от български произход – Клаудия Шейнбаум Прадо. Прадядовците на кметицата, както и на много други граждани, първи идват в Мексико в началото на 20-ти век.

Все повече мексиканци с български корени пък проявяват интерес да се запознаят със своите корени, както и да научат повече за българския език, култура и традиции, като са чести гости на събития на посолството и българското училище.

Посолството на България в Мексико отговаря за регион с територията по-голяма от половин Европа. То е акредитирано и за държавите Гватемала, Белиз, Ел Салвадор, Хондурас, Никарагуа, Коста Рика и Панама, уточняват още от МВнР.

Дългогодишна традиция в посолството е всеки нов служител да посади дърво в градината. Така в мисията ни в Мексико има мандарина, праскова, див лимон, портокал, круша, дъб, както и горски ягоди, български здравец, магнолия и много цветя.

Ръководител на посолството е Валентин Модев, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Мексико.

Блиц

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.