Home » България » Байганьовци намериха начин да изкарат по 300 лева, изкупиха карантията от магазините в съседните общини
Байганьовци намериха начин да изкарат по 300 лева

Байганьовци намериха начин да изкарат по 300 лева, изкупиха карантията от магазините в съседните общини

Да беше мор, да беше чума, а то афера покрай Струма, горе долу така зевзеци от Кресна описват кампанията по клане на животните след установеното огнище на Африканска чума край града, научи 365novini.

Според източници на Struma.com местни Байганьовци изкупили карантията от месарските магазини в съседните на Кресна общини и я предали, за да получат по 300 лева обезщетение за заклано прасе, без да са отглеждали свине.

Кметовете по селата правили списъци с предадената карантия и включили и тези с купената, това говорят хората. Така първоначалнообявените прасета в Кресна между 160-180 се увеличиха. Официално бе съобщено, че са изклани 209 прасета от 160 къщи, т. е около 30 повече от първоначално обявените.. Предизборно подмазване на кметовете към електората, така определиха някои случилото се и аферата с Африканската чума в Кресна.

Селските управници си затваряли очите докато някои плакаха, че колят животните си, други са успели да извлекат дивиденти от този акт по „втория начин“.

Дали е чул да подобни действия на предприемчиви кресналии, попитахме директорът на Агенцията по храните в Благоевград д-р Михаил Бащавелов: Не съм чул за такива действия, но нали приключихме с Кресна, да наистина броят на прасетата се увеличи, не си спомням между 60 и 70 бройки, но кметовете бяха длъжни да контролират процеса, каза Бащавелов, който уточни, че изплащането на обезщетенията ще започне от 1 септември

П. Костов

Източник: Струма

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.