Home » Топ новини » Арабистът Владимир Чуков обясни защо „Ислямска държава“ е избрала именно ученик от Пловдив
защо Ислямска държава е избрала именно ученик от Пловдив

Арабистът Владимир Чуков обясни защо „Ислямска държава“ е избрала именно ученик от Пловдив

Арабистът проф. Владимир Чуков направигорещ коментар пред „Марица“ по случая с вербувания от „Ислямска държава“ пловдивски ученик и защо атаката на джихадистите е насочена към Града под тепетата, научи 365novini.

Защо атаката е срещу Пловдив?

Защото е град, сочен винаги като пример за толерантност. Очевидно престъпниците от Ислямска държава са набелязали Пловдив като град символ на мирното общуване между етноси и общности, в който да разбият спойката, да вбият клин между християни и мюсюлмани, като манипулират едно объркано интелигентно момче. Да разбият спокойствието, което цари в града, и то на религиозна основа – т.е. да пламне нещо като религиозна война.

Доколко сериозна е опасността?

Според неофициални източници момчето е било притискано да прави атентат до Джумаята, да се стигне до кръвопролитие, за да вбие клин между християни и мюсюлмани. Спрял го е баща му, родителите, които са информирали службите.

Целта на бандитите от Ислямска държава е била в Пловдив, смятан за град на толерантността, да бъдат насъскани християни срещу мюсюлмани, да се вбие клин между двете общности. Вербовчик, радикален ислямист, е подкокоросал момчето, посял е в него семената на омразата. Изключително деликатен е въпросът и по него трябва да се разсъждава много внимателно.

Дали момчето е имало съмишленици на негова възраст?

Детето безспорно е жертва. Но нека не забравяме примера с френския джихадист – Максим Ошар, християнин, приел на 17 години исляма, превърнал се в един от най-големите главорези в Ислямска държава.

Смятам, че в последния случай става въпрос за вълк единак, явно са го подмамили, защото е с по-лабилна психика. Може и в училище да са го обидили, знаем, че децата са по-жестоки от нас, възрастните. Явно авторитетът на гуруто радикал се е оказал по-силен, отколкото на бащата, на семейството. Това е сериозен проблем, слабата брънка, използвана от бандитите.

Ислямска държава, която се оказа не толкова далече от нас, съвсем не е случайна, а военна организация. Владеят отлично техниките за зарибяване. За да влезеш в ИД, минаваш не само религиозни курсове, но и военна, и психологическа подготовка, тестват те. Трудно в момента някой може да каже колко са членовете на ИД в Сирия, над 1000 действат на територията на Ирак.

Какво може да се направи оттук насетне, за да се избегне случай с друго дете, което може да се поддаде на натиска?

Най-притеснителното в този случай е това, че за пръв път имаме типичен български случай за доказана радикализация на етнически българин – човек роден, израснал тук. И не е от ромската общност, а човек, който живее в социална среда, в която вирее повече убеждаването, идеологизирането, а не материалният стимул, както беше в останалите случаи досега. Т.е. на прицел вече е своеобразен елит.

Затова случаят трябва да бъде детайлно изследван и да се вземат ефикасни решения. Да се осъществи някаква българска формула. Много читаво е предложението на държавата за създаване на антитерористични центрове за социализация и ресоциализация в случаи, когато хора с тревожни симптоми, колебаещи се, трябва да бъдат върнати в обществото, в неговата група, християните. Превенцията обаче трябва да бъде много мека. Трябва ние, учените, да си свършим работата, трябва колебаещите се лица да бъдат върнати в общността, да им бъде показано, че са попаднали във фиктивен, нереален свят. Че тероризмът е престъпление срещу всички, срещу собственото им семейство. Това е много труден процес.

Центровете трябва да бъдат изградени по примера на Западна Европа, САЩ, в Арабския свят. Доскоро мислехме, че ще бъдем заобиколени от опасността, не вярвахме, че рискът джихадизъм ни касае. Оказва се, че сме били на прага на касапница. Този случай показва в друго – че сме в нов етап.

Вярвате ли, че дерадикализацията е осъществима?

Зависи от човека. Колкото е на по-ранна възраст, както в конкретния случай, толкова връщането към нормално съществуване е по-възможно. И обратно – колкото жертвата е в по-напреднала възраст, толкова е по-невъзможно. Т.е. шансът за връщане на това дете е голям, но то вероятно ще има черен печат за цял живот. Нито ще го пускат да учи в чужбина, от ДАНС ще го гледат като прокажен.

Нали уж Ислямска държава е победена и вече не съществува?

В моята Фейсбук страница пуснах клип, направен от сирийските кюрди, за един лагер, в който живеят над 71 хиляди души – мъже, жени, деца. Водят ги бежанци това е населението, живяло под контрола, под властта на Ислямска държава. Сред тях има всякакви хора – потърпевши, но има и такива, които са вършили престъпленията. Както става ясно, най-големите фанатици сред жените в ИД са европейки – англичанки, французойки, германки, те са били шефовете в т.нар. религиозна полиция. Сменили по няколко съпруга,родили дечица.

31 хиляди от тях са сирийци, 30 000 са от Ирак. Около 11 000 са чужденците- кюрдите казват, от 50 националности от Европа са, при 54 общо. Т.е. това е огромен проблем, който има Европа. Има хора, които казват, че има и български джихадисти, въпреки че лично аз не мога да обявя подобно нещо, а и не знам някой, който да може да го потвърди със сигурност.

Как родителите да предпазят децата си от подобни капани?

Родителите трябва да се преборят с авторитетите извън семейството. Както в случая бащата на детето трябва да се пребори с авторитета на гуруто, на вербовчика, който вероятно е действал и подсъзнателно на детето в тази крехка възраст. Затова са нужни центрове, които да убедят хора, повлияни от идеите на ИД, да се върнат в обществото.

Източник: БЛИЦ

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.