Home » Живот » Апел към оздравели от COVID-19: Дарете кръвна плазма, може да спасите живот
Апел към оздравели от COVID-19: Дарете кръвна плазма може да спасите живот

Апел към оздравели от COVID-19: Дарете кръвна плазма, може да спасите живот

Пловдивчанка, чийто съпруг се бори с COVID-19 в Инфекциозна клиника на УМБАЛ „Св. Георги“, отправи горещ апел към всички оздравели след среща с коронавируса. Нели Кирилова призовава подходящите за донори да дарят кръвна плазма, за да помогнат на нуждаещите се.

Както „Марица“ писа, ефектът от кръвната плазма все още е в процес на проучване, но методът дава обнадеждаващи резултати при много от пациентите. Той вече е официално признат за лечение на коронавирус в САЩ, а в много други страни се толерира от здравните власти и се финансира.

До момента в България плазма се извлича само в Националния кръвен център в София. Доскоро вливания правеха само във ВМА, но вече има възможност това да става и в други болници. Добри резултати имат и лекари от няколко пловдивски клиники.

Оказва се обаче, че набирането на донори върви бавно, а интересът към кръвната плазма с антитела срещу коронавирус нараства ежедневно.

В тази връзка Нели Кирилова се обръща към всички, които отговарят на условията да бъдат донори, с молба да дарят кръв. Ето какво написа съпругата на болен от коронавирус:

„АПЕЛ ОТ ПЛОВДИВ !!!

В момента много хора от нашия град са настанени в болници и се борят за намирането на животоспасяващата кръвна плазма . Сред тях са, известни и успели пловдивски бизнесмени, както и обикновени хора, доказали приноса си за Пловдив !!! Има готовност за създаване на организация по транспортирането и поемането на разходите, на желаещите да помогнат за спасяването на човешки животи.

Апелът е към хората с добри сърца, преболедували и възстановили се от COVID 19 или тези, които са били под карантина поради положителен PCR тест за COVID 19: Ако сте готови да помогнете за спасяването на живота на вашите съграждани, съседи и близки и сте на възраст 18 – 55 години, в момента се чувствате здрави и състоянието Ви не налага прием на медикаменти, Вие може да спасите човешки живот, като станете дарител на реконвалесцентна плазма COVID 19.

Даряването на плазма е безболезнена и безопасна процедура, която продължава между 40 и 60 минути. Извършва се в комфортна обстановка, при спазване на всички противоепидемични мерки, под непрекъснато наблюдение от медицински специалисти.

За информация, моля, обърнете се директно към Националния център по трансфузионна хематология на телефони: 02 92 104 86, 02 92 104 91, 02 92 104 77 и 02 92 104 61″.

До 6 седмици в Пловдив също ще бъде доставен апарат за извличане на кръвна плазма. Той ще бъде дарен на на Районния център по трансфузионна хематология. В момента се организира кампания за набавяне и на останалото необходимо оборудване, с което РЦТХ-Пловдив не разполага. До дни ще бъде открита дарителска сметка за набиране на средствата.

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.