Home » България » Англичани купиха само за 25 бона старото школо в село Левка. Това, което се случи след 3 години, ще ви накара да настръхнете!
Англичани купиха само за 25 бона старото школо в село Левка. Това което се случи след 3 години ще ви накара да настръхнете!

Англичани купиха само за 25 бона старото школо в село Левка. Това, което се случи след 3 години, ще ви накара да настръхнете!

Изоставени бивши училища се превръщат в старчески домове, хотели, винарски изби, дори просторни частни къщи, пише в. “Телеграф”.

Английско семейство например направи от старото школо в село Левка, община Свиленград, свой мечтан дом. Джулия и Антъни Чарлс купуват рушащата се сграда през 2012 г. за 25 000 лева. Това е еквивалентът на 10 000 английски паунда, за които в Обединеното кралство няма как да се купи имот. Две години продължава ремонтът и през 2015 г. фамилията от Бирмингам се нанася в просторната си къща. Англичаните все пак са запазили част от атмосферата на някогашното школо “Христо Ботев”.

В просторния им коридор има портрет на Ботев, а по стените висят исторически карти, които показват славната история на България.

Училището в село ЛевкаВ старото училище в Одринци, община Ивайловград, пък се засели цяла комуна от чужденци, които живеят в хармония с природата. Колонията, която местните наричат Немската общност, вече наброява 24-ма души. Повечето обитатели са германци, но има холандци, британци и хора от цяла Западна Европа.

В комуната са се родили и две деца в домашни условия, тъй като общността съзнателно не иска лекарски грижи. Лекуват се само с билки. Продажбата на стари училища беше разрешена, след като се оказа, че у нас има стотици пустеещи школа. Към много малко от тях обаче инвеститори са проявили интерес.

Преди да се сложат на тезгяха обаче, трябва да се провери дали сградите не могат да бъдат използвани за образователни или социални дейности.

Най-често новото предназначение на закритите школа е за старчески домове, а вместо детска глъч и веселие, по коридорите и в стаите им се разхождат болни и немощни възрастни хора. Закритото основно училище в село Драгижево, община Лясковец, например, преди десетина години беше купено от бизнесмени, които инвестираха 2 млн. лв., за да го превърнат в лъскав частен дом за стари хора с 80 места. Месечните цени за живеене там са от 700 лв. за място в двойна и до 1600 лв. за единична стая.

В модерен хотел със СПА център е превърнато някогашното школо в чирпанското Могилово. Инвестицията е на руски оръжеен търговец, който развива в района лозаро-винарски комплекс. В село Мерданя пък, след като дълги години бе обречена на разруха, триетажната масивна сграда на местното, също отдавна закрито училище, най-после бе купена от варненска фирма, която извърши основен ремонт и днес там се намира склад и производствена база на фирмата.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.