Водещите новини
Home » България » Ангелов гневен: Палехте маски, казвахте, че няма вирус! Сега сте загрижени
Ангелов гневен: Палехте маски казвахте че няма вирус! Сега сте загрижени

Ангелов гневен: Палехте маски, казвахте, че няма вирус! Сега сте загрижени

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Палехте маски и казвахте, че няма вирус, сега сте загрижени за здравето на хората. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов от парламентарната трибуна, а повод за изказването се превърнаха коментарите на партийци от „Изправи се! Мутри вън“, БСП, ДПС и „Демократична България“ за закриването на НОЩ.

Докато Ангелов се качваше на трибуната, депутатите викаха „Оставка!“, съобщава „24 часа„.

„Тя оставката е подадена“, отвърна Ангелов.

„Слушах всичко, което се каза за НОЩ. Гледах много внимателно загрижеността на всеки от изказалите се. Не разбирам едно – когато се говори за загриженост на здравето на всички, кога сме истински? Когато говорим от трибуната или когато стоим в залата без маски. Ето, например, г-жо Дончева, вие неправилно си носите маската. Тогава за каква мисъл за здравето на гражданите говорим“, попита Ангелов.

„По отношение на НОЩ и отговорността за здравето на всички българи. Предизборната кампания свърши преди седмица. Част от вас гориха маски, наричаха докторите престъпници, казвахте, че няма такава пандемия и сега мен ме е срам като лекар. По отношение на законноста и отговорността ясно и точно е записано в закона – министърът носи отговорността за управлението на здравната криза, а не НОЩ, който е съвещателен орган към премиера. Той не предлага и мерки.

За каква законност говорите, след като не спазваме законите в страната? Днес дадохме брифинг пред обществото и ще продължавам да го правя, защото съм отговорен лекар. Справихме се и с третата вълна“, каза Ангелов.

„Българското здравеопазване и лекари не заслужават това, което се случва в тази зала. НОЩ беше съставен от достойни хора. Ген. Мутафчийски е достоен лекар, генерал, способен да взема трудни решение в трудни времена. Когато виждаме решенията на третата вълна, лесно е да правим декларации от трибуната“, продължи Ангелов.

Той попита къде са били депутатите при втората вълна, когато в болниците не е имало въздух?

„Някои от вас разправяха колко е лесно и влизаха в отделенията да си направят снимка“, припомни Ангелов. Подчерта обаче, че лекарите добре помнят кой им е помогнал – дал им е достойно заплащане, маски и дезинфектанти.

През това време Николай Хаджигенов от „Изправи се! Мутри вън“ подвикваше от залата: „Мутри!“ и „Вие управлявахте 12 години!“

„Управлението на държавата изисква нещо много важно – коронакризата е най-важното нещо, което стои пред българския народ като изпитание и подобен тип изказвания, които подлагат на съмнение доверието в институциите и лекарите няма да доведат до нищо хубаво. Вчера много пъти казвахте, че „Съединението прави силата“, но доказвате друго. И ако аз като лекар съм свикнал да работя в екип, знам че само екипната работа може да спаси пациента. Докажете, че хората в тази зала са на висотата да спасят България“, настоя Ангелов.

„Държането като санитарен инспектор и следене на това кои депутати и кои не, не подобава на един министър. Някои депутати седят през цялото време, наподобяващи на Бойко Борисов“, коментира в отговор пък Арман Бабикян от „Изправи се! Мутри вън“.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.