Водещите новини
Home » Топ новини » Александър Йорданов: Новият парламент ще доведе до дестабилизация. С омраза се вдига колиба, но не и дом
Александър Йорданов: Новият парламент ще доведе до дестабилизация. С омраза се вдига колиба но не и дом

Александър Йорданов: Новият парламент ще доведе до дестабилизация. С омраза се вдига колиба, но не и дом

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Евродепутатът от ГЕРБ-СДС Александър Йорданов направи мрачна прогноза за новия парламент.

“Новото Народно събрание може да доведе до дестабилизация и задълбочаваща се политическа криза в страната”, каза пред Радио „Фокус“ той и припомни, че всеки нов парламент идва с надежда за по-добри дни за българския народ.

„Същевременно както по време на изборите, така и след тях, включително изявления на новоизбраните депутати при влизане в сградата на парламента тази сутрин, засилват съмненията, че 45-тият парламент ще направи изключение от традицията и тези изключения идват от две посоки. Първата е, че в него за първи път влязоха партии, които бяха водени на крилете на популизма и омразата.

Известно е, че омразата не гради, а по-скоро руши. С омраза се вдига колиба, но не и дом.

Второто ми притеснение, е че самите партии преди още да са започнали да работят нормално заговориха, че е възможно кратко да работят и да преследват свои тясно партийни интереси, така че това НС да няма дълъг живот. Това е абсурд, защото надеждата на гражданите България е да има стабилно развитие, сигурно развитие, да се преодоляват реалните проблеми, а не да се правят тънки партийни сметки как ще се групират точно малцинства и мнозинства, как ще отиде на нови избори и как ще спечелят по-големи победи.

Това е най-опасното за една демокрация – когато тяснопартийните интереси за постигане на партийни победи се поставят над общонационалния интерес. Аз имам опасения за работата на новото Народно събрание. То може да доведе до дестабилизация и задълбочаваща се политическа криза в страната. Това ще ни постави в много сериозна ситуация, включително и в контекста на нашето членство в ЕС“, допълни Александър Йорданов.

“По-добрият вариант за България е да има правителство от можещи хора, което веднага да започне работа”, подчерта той и допълни, че Даниел Митов би бил достоен премиер на България, ако срещне подкрепа.

„В обществото усещането е за несигурност, недоверие, че това може да стане. Още далеч преди изборите беше ясно, че в новия парламент мнозинството ще се формира или с участието на управлявалата досега ГЕРБ, сега н коалиция ГЕРБ-СДС, или с участието на опозиционната партия от 44-то Народно събрание БСП. Без тези две политически сили не може да се формира парламентарно мнозинство нито за избор на председател на Народното събрание, нито за ново правителство. Още днес ще разберем какво е мнозинството в новото народно събрание при гласуването за председател на парламента“, отбеляза Александър Йорданов.

“Много партии лансираха идеята за мажоритарни избори, за промяна на Изборния кодекс, но мажоритарните избори биха гарантирали един двуполюсен модел, обясни евродепутатът. Парадоксът обаче е, че всяка една партия, дори и с най-малко депутати, се изживява като някакъв важен фактор”, коментира Александър Йорданов.

Според него партиите „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ днес трябва да решат дали искат стабилен и сигурен парламент, който да работи достатъчно дълъг период и реално да осъществява промени.

“Това би означавало, че те ще гласуват заедно ГЕРБ за избор на председател. Ако гласуват с БСП, означава, че парламентът тръгва към собственото си саморазрушение”, посочи още Александър Йорданов.

Твоят коментар

About Натали Славова

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.