Водещите новини
Home » Здраве » Ако сърдечният удар ви хване на улицата, ще имате само две минути! Ето какво трябва да направите!
Ако сърдечният удар ви хване на улицата ще имате само две минути! Ето какво трябва да направите!

Ако сърдечният удар ви хване на улицата, ще имате само две минути! Ето какво трябва да направите!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Сърдечният удар често хваща човек в най-неподходящия момент – например когато е напълно сам и не може да чака за помощ. До момента на загуба на съзнание, жертвата има само 10 секунди, за да спаси живота си.

Ако усетите тежка болка в гръдния кош, която започва да се разпространява към лявата ръка и стига до челюстта ви, най-вероятно получавате сърдечен удар.

Понякога може да усетите тежест, натиск, напрежение, парене, скованост, стягане в областта на гръдния кош.

Тези признаци могат да се появят в рамките на няколко минути, да спрат и да се повторят отново. Хората понякога се оказват сами в такава ситуация.

Сърдечният удар настъпва, когато кръвообращението спира в определена точка на сърцето поради запушване на артериите. В резултат на това клетките в тази конкретна област умират. Ако не направите нищо, намаляването на кръвния поток и подаването на кислород към сърцето ще доведе до сериозни увреждания на тъканите.

Как да си помогнете при сърдечен удар?

Ако атаката се е случила в момент, когато сте сами и не можете да се обадите за помощ, трябва бързо да предприемете следното. Ще ви помогне бързата и много енергична кашлица. Преди всяко изкашляне трябва да си поемете дълбоко въздух.

Представете си, че изхвърляте храчки от дълбините на белите си дробове. Вдишването и кашлицата трябва да се повтарят на всеки 2 секунди без прекъсване, докато не почувствате, че сърцето ви започва да бие отново нормално. След това незабавно се обадете на Бърза помощ.

Дълбокото вдишване доставя кислород в белите дробове, а движенията при кашляне компресират сърцето и поддържат кръвообращението в него. Натискът върху сърцето му помага да възстанови нормалния си ритъм. По този начин жертвите на сърдечен удар могат да дочакат линейката.

Кардиологът напомня, че при сърдечен удар най-доброто лекарство е нитроглицеринът и навременната медицинска помощ. Докато лекарите са на път, изпийте таблетка аспирин. Ако, разбира се, нямате алергии или сериозни стомашни проблеми.

Според статистиката в света на хиляда души 1 човек умира от сърдечен удар. И най-често това се дължи на внезапни проблеми със сърдечния ритъм.

Грижете се за себе си!

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.