Водещите новини
Home » България » Ако някой ми кажеше „имам хрема“, отговарях „не е ковид“. При британския обаче не е така
Ако някой ми кажеше „имам хрема“ отговарях „не е ковид“

Ако някой ми кажеше „имам хрема“, отговарях „не е ковид“. При британския обаче не е така

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Не сме засичали до момента южноафрикански вариант в страната. Изпратили сме в европейски център 600 проби от хора с по-различно протичане, вероятно резултатите ще дойдат в началото на следващата седмица и тогава ще разберем какви мутации имаме.

Характеристиките на вируса от октомври – ноември са се променили. Първо: той се предава по-лесно, второ: променена е клиничната картина.

Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по БНТ. Ако преди време някой ми кажеше имам хрема, веднага отговарях „Това не е коронавирус“. Сега не е така – при британския вариант започва като типична хрема – запушен нос, гърло, кашлица, дразнене“, заяви Кунчев. Другото различно при него е, че 20% от заразените са под 19 години. Вече и при децата се проявяват симптоми, обясни той.

По думите му заразата очевидно се разпространява и в училище.

До два месеца ще имаме избор на ваксини, увери доц. Кунчев. Ако се спазят уговорките на производителите, 480 хиляди дози ще пристигнат през март, през април към тях ще се присъединят и от Джонсън и Джонсън, подчерта той.

Никоя ваксина не е 100% ефективан, каза още доц. Кунчев. Но във всички случаи ваксината предпазва от тежко боледуване и смърт, категоричен бе той.

Според Кунчев вирусът ще е между нас още дълго време, но ще се промени.

По думите му увеличението сега е значително, но от друга страна това не е изненада. Това е последният връх, който трябва да минем – в следващите 2-3 седмици, след което се надявам да има един дълъг светъл период през пролетта и лятото, както беше миналата година.

Общо взето прогнозите на учените са, че в началото на 2022 година проблемът ковид няма да е изобщо изчезнал, а ще се превърне в един респираторен вирус, с който ще се срещаме есенно-зимния сезон, но няма да е страшен и няма да умираме масово от него, допълни доцентът.

По думите му, в момента данните са лоши, увеличението е значително, но от друга страна това не е изненада, защото в Европа същото се наблюдава от около месец. Там в доста страни около 60% от случаите са английски вариант на коронавируса.

Доц. Кунчев обясни, че на този етап е по-добре мерките да са локални, защото разликите са много големи. Спирането на плановия прием в болниците се е наложило заради нуждата от легла.

По отношение на отварянето на ресторантите и заведенията, доцентът беше категоричен, че рискът там е сравним с риска в офиса, в автобуса или в магазина.

„Знам колко боде в очите фактът, че ограничаване дейност в болници, пък работят заведенията. Вълната в Кюстендил започна при затворени заведения и ако някой мисли, че затваряйки ресторантите, ще прекратим вълната и няма да има трета вълна, много се лъже.

Да, някакъв ефект ще има, и там се правят контакти, но ако хората действат интелигентно, умно, ако посетят заведението само да се нахранят, ако не са 15 души в голяма компания, рискът е абсолютно сравним с много други места – и в офиса, и на улицата, и в транспорта, и в магазина“, каза той.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.