Home » Живот » Ако децата растат при баба и дядо, те са по-щастливи, по-умни и по-възпитани
Ако децата растат при баба и дядо

Ако децата растат при баба и дядо, те са по-щастливи, по-умни и по-възпитани

Любовта, грижата и подкрепата на бабите и дядовците оказва много благотворно влияние върху внуците. Затова свидетелстват многобройни научни изследвания.

1. Намалява се рискът от депресия

Емоционалната близост между бабите и дядовците и внуците води до намаляване на риска от развитие на депресия сред децата. В изследване, публикувано в списание The Gerontologist, взели участие 356 внуци и 374 баби и дядовци. Учени от Бостънския колеж анализирали данни, събирани 19 години.

Оказало се, че рискът от депресия се намаля както при младото, така и при възрастното поколение.

2. Повишава се чувството за стабилност и депресия

Дядовците с бабите дават на внуците чувство за стабилност и емоционална безопасност. А в травматични ситуации или при семейни конфликти бабите с дядовците често служат като подкрепа за внуците.

Изследване на Оксфордския университет показало, че близката връзка между внуците и предците помага на децата да се справят с травматичните събития в живота, с насилието в училище или при развод на родителите.

Изследване под ръководството на професор Ен Бюкянън включвало повече от 1500 деца и изяснило, че тези, които са имали близки отношение с бабите и дядовците си, имат по-малко емоционални и поведенчески проблеми. Освен това, при тях чувството за самосъзнание е по-развито, което им позволява по-лесно да преодоляват трудностите.

3. Това облекчава задачата на родителите

Родителите често нямат време за игри и общуване с децата. Бабите и дядовците често заменят родителите, когато децата трябва да играят и да се забавляват. Освен това е малко-вероятно да издадат децата, така че внуците са готови да споделят с тях тайните си.

Всичко това подобрява емоционалната обстановка в семейството, защото родителите се чувстват по-спокойни, знаейки, че в тяхно отсъствие децата не страдат.

Източник: Свободна Зона

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.