Водещите новини
Home » България » Акад. Петрунов посочи кои мерки срещу К-19 трябва задължително да се върнат още сега
Акад. Петрунов посочи кои мерки срещу К-19 трябва задължително да се върнат още сега

Акад. Петрунов посочи кои мерки срещу К-19 трябва задължително да се върнат още сега

Епидемията си минава своя ход. Най-малко 50-70% от хората трябва да се инфектират, за да се изгради стаден имунитет. Това заяви епидемиологът и имунолог акад. Богдан Петрунов в ефира на Нова телевизия.

„Видяхте в Ливърпул стадиона, после имаше 4000 смъртни случая. Според мен не трябваше да се пускат стадионите с публика. Трябва постепенно да се угасне епидемията, защото се увеличават смъртните случаи“, посочи той.

По думите му Швеция е категоричният пример в това отношение.

„Видяхме в Швеция, където опитаха да минат без мерки и каква е ситуацията сега. Най-малко искам да бъда на мястото на тези, които взимат решенията. Като президентът на Бразилия, който каза – по-добре да умрем от коронавирус, отколкото от глад. Това с нощните заведения, с дискотеките категорично не трябваше да се случва. Ресторантите, хотелите нямаше как, но спокойно можехме да минем на мачовете без публиката, без нощните заведения“, заяви експертът.

По думите му за съжаление стадният имунитет се създава много бавно и не е много сигурен. Последното изследване в Бургас показа, че само 1-2% имат наличие на антитела. Такова проучване в Женева показа, че имунитет имат 200 души от 1200 семейства. Оказа се, че антитела се образуват в около 8% от случаите”, обясни Петрунов.

Според него епидемията се е развила стремглаво в Северна и Южна Америка. В Европа след пика около март има спад, но след май скалата върви нагоре.

„Идването на грипът есента е неизбежно, той ще се наложи над коронавируса, който до тогава няма да изчезне“, прогнозира той.

„Това, което Щабът направи беше най-доброто. Това бих направил и аз, ако бях на тяхно място. Но натискът е много голям от обществото“, смята той.

Той изрази мнение, че е възможно с идването на новите грипни щамове да се получи ситуация, в която да липсват места в болниците.

По думите му има тенденция вирусът да отслабва. „Един човек заразяваше в началото на епидемията – 2 до 4 души, този потенциал намалява. После спадна под 1, 0.85. Сега е вероятно да заразява около 1-2 души. Но това е спекулативно, не може да се каже точно“, обясни той“, поясни акад. Петрунов.

„Клъстерното разпространение дава възможност да бъде наблюдавана и регулирана ситуацията. Мисля, че в България отдавна сме излезли от клъстерното наблюдение. Не може да държиш ситуацията при неспазване на мерките. Не можем да искаме да държим под контрол една епидемия при условие, че никой не ходи с маска на обществени места“, заяви той.

„Ваксината в никой случай няма да бъде панацея. Не знам какъв имунитет ще създаде тя. Вероятно до 1 година ще има ваксина. Най-малко 120 предложения за ваксина има в момента. Ние сега разчитаме на този антитялов имунитет. Само на клетъчен имунитет трябва да разчитаме. Плюс това вирусът е изменчив. Не колкото грипът, но е изменчив“, допълни той.

„Не по-малко от 70-80 % от хората ще бъдат заразени, от тях 15% ще боледуват. А от тях не повече от 2-3% ще загинат“, посочи той.

„За мен задължителното трябва да се върнат мерките за носене на маски на обществените места. Само в метрото се спазва. В градския транспорт не е така. В тролеите и трамваите млади хора не носят маски“, констатира ученият.

Твоят коментар

About Натали Славова

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.