Home » Живот » Ахмед от Люляково – човекът с голямо сърце, който раздава хляб на нуждаещите се
Ахмед от Люляково – човекът с голямо сърце

Ахмед от Люляково – човекът с голямо сърце, който раздава хляб на нуждаещите се

Добротата е най-ефикасният лек срещу всички болести

“…Бих желала да имам огромно огнище и да метна във него огромен хляб – хляб за всеки човек по земята”.
Сумако Фукао

Една българска поговорка гласи, че “Никой не е по-голям от хляба!”. Във вярванията у нас хлябът е свещен, той е Божи дар, носещ щастие и здраве. Хлябът всъщност е на почит по целия свят, а да го дариш, особено в трудни времена, на хора в нужда, е най-благородната постъпка. Така както прави Ахмед от руенското село Люляково.

Младият мъж стана причина за сълзите от щастие на стотици възрастни хора в община Руен, след като безвъзмездно им закара от прясно изпечения хляб в неговата фурна, разбра 365 Новини.

29-годишният Ахмед Мехмед е от село Люляково, учи специалност “Право” във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”. Междувременно се занимава и с частен бизнес. От 2 години държи фурна за хляб в родното село.

Когато България обявява извънредно положение заради пандемията от COVID-19, на Ахмед му идва хрумва да помогне на най-уязвимите – самотните пенсионери, за които всеки един лев е от значение. А за да ги предпази от болестта, доставя им хляба до адрес.

Докато много от предприятията затвориха врати заради извънредното положение, фурната на Ахмед работи двойно повече, за да има за всички нуждаещи се

“Реших да го направя, защото ми беше ми омръзнало да слушам и чета само за опасния вирус. Така ми хрумна идеята да направя нещо приятно, за да се чувствам по-добре и да предизвикам усмивка у някои хора – нашите баби и дядовци”, споделя той пред Флагман.бг.

Не само възрастните хора от с. Люляково се възползват от святото дарение, а голяма част от селата в община Руен. Ахмед раздава безвъзмездно около 300 хляба на ден, само в Люляково са около 90.

“Толкова някъде са записани. Раздавам по селата – докъдето ми стигат бусовете. За съжаление нямам капацитета да обхвана цялата община. Дай Боже някой ден и това да стане, но към момента всяка стотинка инвестирам във фурната”, каза още той.

Благородната му инициатива буквално за часове е предизвикала невиждан интерес в социалните мрежи. Десетки хиляди души от цяла България споделили поста му във Фейсбук, за да го поздравят.

Както при всяко нещо обаче и при този случай е имало злоупотреби. Записали са се пенсионери, чиито пенсии не са толкова ниски, или такива, които живеят с децата си и финансовото им положение не е толкова затруднено. Ахмед дори е бил подложен на критики от страна на тези хора. Младият мъж моли всички тях да проявят разбиране, за да може да има за тези, които наистина се нуждаят.

“Въпреки това обаче нито за секунда не съм съжалил за решението си. Още по-доволен оставам особено когато видя реакцията на възрастните хора. Насълзяват им се очите. Те цял живот са се трудили, кога са получавали нещо безплатно, много са благодарни”, споделя Ахмед и уточнява, че няма нищо общо с която и да е партия:

“Чувам, че имало политическа намеса, партия ми помагала финансово. Искам категорично да заявя, че няма такова нещо. Правя го лично аз, без някой да ми помага”.

Ахмед ще раздава хляб на най-уязвимите до края на обявеното извънредно положение, дори и периодът да бъде удължен. Обещал съм и ще стоя зад думата си, категоричен е той.

Източник: flagman.bg

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.