Водещите новини
Home » България » Административния съд в Пловдив реши: Мъжкото хоро в Калофер не нарушава правилата!
Административния съд в Пловдив реши: Мъжкото хоро в Калофер не нарушава правилата!

Административния съд в Пловдив реши: Мъжкото хоро в Калофер не нарушава правилата!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Магистратите от Административния съд в Пловдив отмениха забраната наложена от МВР-Карлово за провеждане на мъжкото хоро в Калофер на Богоявление.

Разпореждането да се спазват мерките и да не организира ритуала бе насочено към кмета на Калофер Румен Стоянов. Той го атакува в съда, като решението е в негова полза.

Градоначалникът твърди, че в разпореждането заповедите на министъра на здравеопазването са некоректно посочени и липсва уточняване на коректните разпоредби, които биха били нарушени. Изтъква, че т.нар. „мъжко хоро“ се провежда спонтанно, по силата на дългогодишна традиция, без конкретен организатор. Стоянов твърди също, че са нарушени принципите за равенството и безпристрастност.

От своя страна от полицията са изложили като довод всички заповеди на министъра на здравеопазването и въведените с тях забрани и ограничения, според които е забранено провеждането на масови мероприятия и събиране на много хора на едно място.

В крайна сметка магистратите отсъдили в полза на Стоянов. Мотивите за това са, че в Закона за МВР не е предоставена компетентност на органите на МВР да издават разпореждания във връзка с изпълнение на заповеди на министъра на здравеопазването.

„В Закона за здравето са посочени компетентните органи, които осъществяват държавен здравен контрол: главният държавен здравен инспектор на Република България, регионалните здравни инспекции и Националният център по радиобиология и радиационна защита“, гласят мотивите за решението.

Посочено е също, че нямало никакви данни за това, че Румен Стоянов имал намерение да организира хорото.

„Още повече че самото разпореждане посочва въпросното събитие като традиционно, свързано с голям църковен празник, което означава, че провеждането му не зависи от организацията на органите на местната власт, а е въпрос на традиция, наложена от населението на територията на общината“, твърдят магистратите.

Решението подлежи на обжалване пред ВАС.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.