Водещите новини
Home » България » 78 години от рождението на Георги Аспарухов-Гунди, който роди мита за красотата на играта
78 години от рождението на Георги Аспарухов-Гунди който роди мита за красотата на играта

78 години от рождението на Георги Аспарухов-Гунди, който роди мита за красотата на играта

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Най-голямата легенда на „Левски“ Георги Аспарухов-Гунди щеше да навърши 78 години на 4 май. По повод рождения ден на символа на клуба официалният сайт на „сините“ публикува емоционален материал, посветен на годишнината.

„Днес иконата за поколения левскари Георги Аспарухов можеше да празнува своя 78-и рожден ден, ако трагедията на Витиня не го бе отнела от света и България. За Гунди обаче не можем да говорим в минало време, защото безсмъртието на великите се кодира в паметта и любовта на поколенията.

Защото Аспарухов не е просто велик играч. Той е явление не само за спортната общественост, но и за цяла България. Защото от загубата на доблестни хора неминуемо боли.

Българското съзнание винаги е имало нужда от идоли, на които да подражава, от упование и светлина, която да следва. За радост на неговите съвременници и поколенията след тях Гунди е именно такъв. Ако днес той бе жив, всички щяхме да черпим от неподправената му доброта, но съдбата реши друго.

За кариерата му е написано и казано всичко, а победите и попаденията с „Левски“ и националния отбор ще се помнят винаги.

Той бе и остава всенароден любимец. Накара няколко поколения футболисти да изучават магията на стила му, да се възхищават на майсторството. Той роди мита за красотата на играта.

Георги Аспарухов е явление, надхвърлящо границите на играта футбол, защото в Гунди хората са виждали и виждат нещо необикновено. Една искра, хранеща духа, носеща усмивка, упование и надежда. Еманация на разбирането за човек.

78 години от рождението на Георги Аспарухов… Вечна памет и поклон!“.

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.