Home » България » 610 лева на родителите, които в COVID криза си гледат децата!
610 лева на родителите които в COVID криза си гледат децата!

610 лева на родителите, които в COVID криза си гледат децата!

Премиерът Бойко Борисов обяви, че правителството ще подкрепи семействата с деца до 14 години, като им осигури месечна целева помощ по време на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка.

„Помощта ще е в размер на една минимална работна заплата. На нея ще могат да разчитат родителите, които не могат да работят дистанционно от вкъщи и нямат възможност за платен годишен отпуск“, посочи той.

За прилагането на новата мярка за справяне с последиците от COVID-19 са осигурени по 20 милиона лева, на месец.

„Във времена на безпрецедентно изпитание като пандемията от коронавируса това е добро решение за работещите родители“, настоя Борисов.

Така реално стана факт обещаната снощи от социалния министър Деница Сачева помощ за родители, чийто деца не ходят на училище заради пандемията от коронавируса.

Много родители изчерпаха отпуската си още в първите месеци на кризата. Първоначално МТСП предложи еднократна помощ от 375 лв. на родители в принудителен отпуск, но поставиха твърде сурови условия за размера за подпомагането – родителите трябваше да са изчерпали целия платен отпуск помежду си и да са ползвали поне 20 дни неплатен отпуск. Впоследствие еднократната помощ бе отворена за всички нуждаещи се.

Бойко Борисов обяви още, че с нови 42 високопроходими линейки с животоспасяващо оборудване ще бъде подсилена системата на Спешната помощ.

Правителството отпуска и 2,4 милиона лева за свръхмодерна мултифункционална апаратура за травматологията на „Пирогов“, която ще облекчи работата на лекарите и ще им даде възможност за по-бърза и още по-качествена диагностика.

Подкрепа от 2 милиона лева получава и „Майчин дом“ за роботизираната система „Да Винчи“ за безкръвни хирургични интервенции, пише още министър-председателят.

Правителството отпуска и 8,66 милиона лева за подсилване на инфекциозните звена във военните болници в София и Сливен, както и за закупване на важна медицинска апаратура.

„С всички тези действия надграждаме здравната система. Това са важни решения в полза на всички български граждани“, изтъква премиерът.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.