Home » България » 11 деца за 22 години! Вижте историята на най-голямото българско семейство, искало всяко едно от децата си!
11 деца за 22 години

11 деца за 22 години! Вижте историята на най-голямото българско семейство, искало всяко едно от децата си!

“Няма дете, което да не сме искали” – това отговаря бащата на 11 деца Красимир Тодоров на въпроса как е станал родител на толкова много деца.

Майката пък, Ивелина Зартова, признава, че често срещат упреки и изненадани погледи. Въпреки това обаче, и двамата са горди с голямото си семейство. Казват, че най-важни са любовта и ината.

“Не може да слушат винаги, защото това са все пак деца. Разбира се, има и трудни моменти”, казва 36-годишната Ивелина. Ражда първото си дете на 17 г., а се запознава с мъжа на живота си на село, където са съседи. Никога не е работила, защото от малка се грижи за наследниците си.

Красимир е 6 години по-голям от нея и сега работи като шофьор. Именно така изкарва и основната прехрана за голямата фамилия, разбра 365 Новини.

“Когато пътувам из България, понякога по-големите ги взимам с мен. На тях им харесва, защото виждат нови места – например, последно ходихме на Шипка.”

За цялата домакинска работа Ивелина получава помощ от по-големите деца. Дните започват рано, защото стават в 5 ч. “Сутрин се прави закуска, на обяд – първо, второ и трето. За вечеря – отново така. Постоянно мия чинии, готвя, пускаме пералня по 4-5 пъти на ден. Все пак обаче се справяме”, разказва жената, родила и отгледала 11 деца.

Освен битови затруднения, голямата фамилия е преминавала през много по-тежки моменти.

“Най-тежко беше когато ни ги отнеха – отвлякоха ги направо от училище и от детска градина. С полиция – като престъпници! Разпръснаха ги навсякъде без да знаем къде са… Казаха ни, че сме нямали къде да живеем. В документите в съда пишеше, че сме “неглижирали техните потребности”, което изобщо не е така. Най-срамното нещо, което казаха тогава беше, че едно от децата ми няма родители. Както виждате обаче аз съм жив и здрав…”, разказва бащата Красимир.

Семейството губи дома си след пожар, а родителите сега не виждат справедливост и са категорични, че никой не може да им отнеме децата. Впоследствие те успяват да осъдят социалните за неправомерно разделяне на децата от тях.

За десетте непълнолетни деца държавата изплаща на семейството надбавки в размер на около 300 лева. Седем от тях са ученици, а Ивелина и Красимир изчисляват, че подготовката за училище им излиза около 1000 лева. Помагат им приятели, често вземат и заеми.

Най-голямата от дъщерите им пък работи във Великобритания. Именно в чужбина многодетното българско семейство вижда бъдещето си.

“Тук няма никакви условия за работа. Парите, които аз взимам за месец, приятелите ми в чужбина ги получават за седмица. Там е, поне по думите на дъщеря ни, по-добре. Не бих казал, че съм отчаян, но сега всеки ден живеем в страх дали ще съм на работа, дали ще имаме какво да сложим на масата”, разказва Красимир.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.