Home » Здраве » 100-годишна рецепта срещу грип
100-годишна рецепта срещу грип

100-годишна рецепта срещу грип

В дните на търсене на лек срещу коронавируса разказваме за една стогодишна рецепта от редиците на българската армия. Прилага я успешно офицер от запаса – полковник Симеон Драганов. Историята на успеха се пази в Държавния архив в Умен, пише Нова тв. 

Записките на полковник Симеон Драганов разкриват две от срещите му с грипа и как той и неговите братя по оръжие са успели да спрат заразата.

„Той си го спомня с малко носталгична нотка, цитирам „чашка греянка – сутрин, обед и вечер“. Под строго наблюдение“, казва д-р Антония Панева от Държавния архив в Шумен.

Нуждата да се търси спешна мярка срещу грипа идва през 1927 година. Тогава полковник Драганов е интендант в 7 Пехотна Преславска дружина.

„Започва епидемия от грип, в която са дадени много човешки жертви, поне така пише той. Тогава полковият лекар – д-р Александър Жеков, отива при командира на дружината и го моли да му даде разрешение да приложи един по-нестандартен метод на лечение, с който той смята, че ще стопира разпространението на грипа. Методът обаче не включва традиционна медицина, а по-скоро народна. Греяна ракия или коняк, с черен пипер и със захар. Това лекарство се дава на войниците, като нашият герой – Симеон Драганов, също е участвал в това лечение. Като интендант той е приготвял отварата. В големия казан за чай разбърквал по няколко кофи ракия, по един два килограма захар и 200-300 грама черен пипер. След това задължително на всеки един войник се давало по една ракиена чашка от греяната ракия – сутрин, обед и вечер“, обяснява д-р Панева.

Оказало се, че лекарството не било прието най-радушно, тъй като имало въздържатели, а и симуланти. Въпреки това по военному е намерен начин за правилното приложение на лекарството.

Д-р Панева казва, че определено е имало резултат. „Той пише, че следват незабавни положителни резултати, като нито един от неговата част не се разболява от грип, докато в другите части продължава да вилнее грипът.“

Положителните резултати дори излезли от сферата на заболеваемостта и проличали във високия боен дух на войниците.

„Всички граждани били учудени, надвесени над прозорците си – как маршируват и пеят по площад „Кушир“ – днешния площад „Освобождение“ в Шумен “Велик е нашият войник“, пресъздава прочетеното в архивите д-р Панева.

Познанието за лекарството още един път помага на българските воини, пише в спомените си полковник Симеон Драганов. Това се случва по време на Втората световна война при боевете край река Драва в Унгария. Този път една от съставките е сменена с качествен унгарски коняк.

Днес повече от 75 000 души са прегледали рецептата на полковник Драганов, която е публикувана във Facebook страницата на Държавния архив в Шумен. Ако някой реши да я изпробва превантивно, трябва да има предвид и още една препоръка – да не се прекалява с голяма доза, защото неминуемо ще се получат обратни резултати.

Източник: lupa

Твоят коментар

About clslavchev

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.